(VIDEO) PROVALJENE ARHIVE KGB: Otkrivena lokacija  blaga poslednjeg ruskog cara  neverovatne vrednosti
Foto: Profimedia

romanovi

(VIDEO) PROVALJENE ARHIVE KGB: Otkrivena lokacija blaga poslednjeg ruskog cara neverovatne vrednosti

Planeta -

Zlato za koje se veruje da vredi 30 miliona evra zakopano je, tvrde svedoci, 3544 km istočno od Moskve.

Sudbina Romanovih, tužan i tragičan kraj ruske vladajuće dinastije u noći sa 16. na 17. juna 1918., ubistvo cara Nikolaja i carice Aleksandre i petoro njihove dece, Olge, Tatjane, Marije, Anastazije i Alekseja, priča je koja prevazilazi vreme. Snimljeni su brojni filmovi i dokumentarci, objavljene su brojne priče i DNK analize, ali Romanovi su i dalje najntrigantnija priča u Rusiji.

Pogotovo za lovce na blago, jer iza Romanovih je ostalo veliko bogatstvo. Godinama su se prenosile priče o sanducima zlata, koji su u gluvo doba noći ukrcavani na vozove i negde zakopani.

Potraga za 'najvećim blagom na svetu' traje gotovo 100 godina. Počela je istog trenutka kad je streljački vod zapucao u podrumu kuće Ipatiev u Jekaterinburgu. Te kuće više nema, a na tom mestu izgrađena je crkva Svih svetih.

Ovih dana objavljeni su dokumenti iz arhiva KGB-a, koji daju dosad najprecizniju moguću lokaciju zakopanog blaga Romanovih. Ne celog, ali reč je o zlatu vrednom 30 miliona evra. Dovoljno je to razloga da se lovci aktiviraju i krenu u novu potragu.

U dokumentima piše da je zlato zakopano uz transsibirsku prugu 3544 kilometra istočno od Moskve. Niko na tom mestu neće naći oznaku 'x', ali ako netko ima vremena, strpljenja i nešto novca, avantura bi mu se mogla isplatiti.

Nema sumnje i da su KGB-ovi agenti tokom sovjetske vlasti krenuli za tim tragom, ali nema informacija jesu li bili uspešni.

Dokumenti otkrivaju priču Karla Puroka, koji je priznao da je sa prijateljem blago zakopao na dubinu od 2,5 metara nekih 4,5 kilometara od grada Tajge u zapadnom Sibiru.

" Vagoni su bili nakrcani zlatom, a spašavali smo ga od Crvene armije u oktobru 1919.", izjavio je Purok.

To je tek deo blaga Romanovih, krune i tijare koje su pripadale ubijenim ćerkama cara Nikolaja takođe još uvek nisu pronađene. Kao i dijamanti i drugo drago kamenje nepoznate vrednosti.

Traga se i za blagom koje ja car lično predao stanovnicima Omska i Tobolska. U tim sanducima nalaze se i sablje ukrašene dijamantima, koje su pripadale Nikolaju i kraljeviću Alekseju.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track