Ogroman požar guta i Kolorado Springs

Vatrena stihija

Ogroman požar guta i Kolorado Springs

Planeta -
Kolone automobila napustilo je grad, a zbog jakog, promenljivog vetra ne može se pretpostaviti u kojem će se pravcu proširiti požar
1 / 4

KOLORADO SPRINGS - Ogroman požar koji je izbio blizu grada Kolarado Springs u SAD proširio se prošle noći na grad, uništivši veliki broj zgrada.

Evakiusano je 36.000 ljudi, ali žrtava nema, saopštile su vlasti.

"Ovo je olujna vatra ogromnih razmera", rekao je šef vatrogasaca Ričard Braun.

Kolarodo Springs je drugi po veličini grad u američkoj saveznoj državi Kolorado, udaljen stotinak kilometara od Denvera. Grad je juče bio pod debelim slojem dima, a u stambenim kvartovima plamenovi su bili visoki nekoliko metara.

Požar je tokom dana nastavio da se širi i uništio skoro 7.500 hektara vegetacije. Lokalni list "Kolorado springs gazet" (The Colorado Springs Gazette) objavio je sinoć da je vatra 200 do 300 kuća.

Guverner države Kolorado Džon Hikenluoer izjavio je da se za sada ne zna šta je uzrokovalo požar. "Ima indicija da je požar uzrokovao neki kriminalac, ali moguće je da je nastao zbog munje", rekao je on.

Kod Kolorado Springsa mogle su se videti kolone automobila, kako napuštaju grad, a zbog jakog, promenljivog vetra ne može se pretpostaviti u kojem će se pravcu proširiti požar.

Predsednik SAD Barak Obama je najavio da će u petak otići u Kolorado.

U blizini je još nekoliko požara, a jedan od najvećih je kod Fort Kolinsa, 100 kilometara od Denvera, gde je izgorelo 35.000 hektara vegetacije. Zbog visoke temperature i suve klime, zapad SAD često zahvataju požari, posebno države Kolardo, Utah, Montanu, i novi Mesiko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track