(VIDEO) SUPER BOMBARDER ZA RUSE: Za ovu američku letelicu uzor su bile Zvezdane staze, ali je pitanje da li je to dovoljno
Foto: Youtube screenshot/New Update Defence

trka

(VIDEO) SUPER BOMBARDER ZA RUSE: Za ovu američku letelicu uzor su bile Zvezdane staze, ali je pitanje da li je to dovoljno

Planeta -

Pentagon se priprema za novu generaciju stelt bombardera, ovog puta inspirisani “Star Trek-om” i u obliku slepih miševa.

B-21 Rejder je strateški stelt bombarder veoma dugog dometa koji je sposoban da isporučuje konvencionalno ili termonuklearno oružje.

Ministarstvo odbrane SAD-a je svojim inženjerima koji rade na terenu dodelilo da dizajniraju i izgrade novu generaciju stelt bombardera, koji će značajno pojačati sposobnosti vazduhoplovnih snaga SAD-a, zaštititi pilote od rizika i ograničiti sposobnost identifikacije američkih bombardovanja i (ilegalnih) upada, jer su ovi avioni sposobni da budu delimično nevidljivi.

Časopis je istakao da se za sada Rusija smatra najistaknutijom u oblasti vazdušne odbrane, ističući da ruski sistemi vazdušne odbrane može da otkrije vazdušne mete u rasponu od 550 km.

Prema ovom časopisu, bombarder B-21, koji će koštati oko 550 miliona dolara po jedinici, biće razvijen u “Fabrici 42”, dobro čuvanom objektu u kalifornijskoj pustinji severoistočno od Los Anđelesa.

Ovom fabrikom upravlja Nortrop Gruman, kompanija koja je osvojila ugovor vredan 80 miljardi dolara za bombardere (a čija tačna količina ostaje tajna).

Kompanija trenutno ima oko 3.000 zaposlenih koji tu rade, sa očekivanjima da se njihov broj gotovo udvostruči do 2019. godine kako bi se osiguralo da bombarderi nove generacije budu spremni za isporuku do sredine 2030-ih godina.

“Bombarderi će imati niz funkcija za samostalan rad, moći će da lete duboko u teritoriju neprijatelja kada to bude potrebno, i učiniće sebe delimično nevidljivim i tako ostati neprimećeni od strane radara“, rekao je pukovnik Karpenter.

Međutim, treba istaći da već sada Rusi imaju takve sisteme za detekciju kojima ne može da prođe neprimećen nijedan američki avion. Pitanje je šta će Rusi sve imati do te godine kada počnu ovi avioni da se proizvode.

Kurir.rs/LA Times

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track