PREOKRET: Šulc sad spasava vladu Angele Merkel
Foto: AP

Ništa od ponavljanja izbora u Nemačkoj

PREOKRET: Šulc sad spasava vladu Angele Merkel

Planeta -

Socijaldemokrate promenile mišljenje i ulaze u pregovore o formiranju velike koalicije s Hrišćansko-demokratskom unijom

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel dobila je pojas za spasavanje od Martina Šulca, lidera Socijaldemokratske partije (SPD), koji je najavio da bi mogao da uđe u pregovore o formiranju takozvane velike koalicije s njenom Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU).

Preokret znači da neće biti ponavljanja izbora u Nemačkoj, najjačoj državi EU.

Podsećamo, Šulc je posle izbora održanih 24. septembra najavio da napušta veliku koaliciju i da će SDP biti opozicija, ostavljajući kancelarku Angelu Merkel da za opstanak na vlasti i u četvrtom uzastopnom mandatu pregovara sa Slobodnim demokratama i Zelenima. Ipak, od takozvane Jamajka koalicije (boje stranaka su boje zastave ove zemlje) nije bilo ništa nakon što su se Slobodne demokrate povukle posle tri nedelje pregovora.

- Spremni smo da razgovaramo o formiranju vlade, ali to ne znači da je dogovor i automatski postignut - rekao je Šulc, koji je ranije bio predsednik Evropskog parlamenta.

Kancelarka koja je 12 godina na čelu zemlje, izjavila da je spremna da razgovara sa SPD, kao i da bi svaki pregovori trebalo da se zasnivaju na međusobnom poštovanju.

Eventualno ponavljanje izbora u Nemačkoj ne ide u prilog nijednoj od velikih stranaka. Od novog izlaska na izbore koristi bi mogla da ima samo ekstremnodesničarska Alternativa za Nemačku.

Kancelarki se žuri

FORMIRATI VLADU ŠTO PRE

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da joj je cilj da što pre formira vladu, nakon što se našla u problemu kad su propali pregovori sa druge dve stranke prošle nedelje.

- Evropi je potrebna jaka Nemačka, poželjno je brzo dobiti vladu - rekla je Merkelova na sastanku svoje stranke CDU.

E. K. - Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track