(VIDEO) ŠANSA ZA NEZAPOSLENE VOJNIKE: Ova zemlja EU ima problema sa viškom para i manjkom regruta
Foto: EPA

efikasno

(VIDEO) ŠANSA ZA NEZAPOSLENE VOJNIKE: Ova zemlja EU ima problema sa viškom para i manjkom regruta

Planeta -

Nakon ukidanja vojne obaveze pre šest godina, nemačka vojska privlači svake godine sve manje dobrovoljnih regruta, a ove godine ih je zabeleženo 15 odsto manje nego prošle godine, javlja nemačka novinska agencija.

Dokument nemačke vojske sadrži i mračnu prognozu budućnosti EU "Do kraja oktobra ove godine za dobrovoljno služenje vojnog roka se prijavilo 10.105 kandidata što je 15 odsto manje nego u istom periodu prošle godine", saopštilo je ministarstvo odbrane. Istovremeno svaki četvrti regrut prevremeno prekida obuku. Ministarstvo naglašava kako su uprkos smanjenom broju prijava "kapaciteti popunjeni".

Otkako je 2011. ukinuta vojna obaveza, Bundesver se bori za dobre kandidate što je, s obzirom na sve jaču konkurenciju stabilnog tržišta rada, sve teže. Ministarstvo odbrane pod vođstvom ministarke Ursule fon der Lejen (Hrišćansko - demokratska unija CDU) pokušava već godinama atraktivnim kampanjama i prilagođavanjem boravka u kasarnama porodičnom životu da privuče regrute.

Ugled vojske je pretrpeo štete nakon višestrukih skandala vezanih uz seksualno napastovanje i desno-radikalne ispade. "Vrlo je teško povećati broj zainteresovanih kandidata", smatra poverenik Bundestaga za Bundesver Hans-Peter Bartels. On je upozorio na konkurenciju na tržištu rada koje zadnjih godina integriše i kandidate koji pre ne bi imali izgleda kao i na policiju koja pruža mnogo atraktivnije radne ugovore nego Bundesver.

Situacija bi se u godinama koje dolaze mogla pogoršati budući da Bundesver planira, sa obzirom na nove zadatke koje stoje pred nemačkim oružanim snagama glede misije u inostranstvu, povećati broj pripadnika.

Bundesver je tokom hladnoga rata brojao oko 500.000 vojnika da bi nakon njega spao na samo oko 180.000 u 2017. Vojna potrošnja Nemačke je bila 37 milijardi evra u 2017. i odgovara 1,2 odsto BDP-a što je ispod nivoa potrošnje Francuske i Velike Britanije pogotovo uzimajući u obzir brojnije stanovništvo i privrednu snagu Nemačke. Ovu neusklađenost često kritikuju nemački saveznici, posebno Sjedinjene Države. Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track