(VIDEO) TAKTIKA ZA NAPAD NA KIMA VEĆ SPREMNA: Ako dođe do rata, ovih 5 oružja će odigrati ključnu ulogu
Foto: Printscreen Youtube

pripreme za sukob

(VIDEO) TAKTIKA ZA NAPAD NA KIMA VEĆ SPREMNA: Ako dođe do rata, ovih 5 oružja će odigrati ključnu ulogu

Planeta -

Ako počne bilo kakav konflikt iznad neba Severne Koreje, vazduhoplovstvo SAD verovatno će pratiti poznati obrazac.

Prvo, moraće da očisti nebo od neprijateljskih lovaca što ne bi trebalo da bude teško s obzirom na zastrašujuće stanje vazduhoplovnih snaga Severne Koreje. Istovremeno će se voditi bitka za zaustavljanje sistema komandovanja, kontrole i odbrane u vazduhu. Na kraju će morati da se izvrši bliska podrška prijateljskim avionima u lociranju i uništavanju severnokorejskih snaga na zemlji. Ova taktika moguća je pomoću pet oružja koje bi američko vazduhoplovstvo moglo da upotrebi u ratu sa Severnom Korejom.

Bombarder B-2

Severnokorejska PVO je gusta, ali zastarela, i oslanja se na protivavionske mitraljeze, izuzev sistema S-300 dugog dometa. Uprkos zastarelosti, većin aviona bi trebalo pažljivo da planira let da ne bi bili srušeni.

Bombarder B-2 imao bi relativno malo problema sa odbranom Severne Koreje. B-2 bi zbog svoje "nevidljivosti", mogućnosti opterećenja i opsega mogao biti jedno od prvih oružja koje će se koristiti u ratnom scenariju i rušenju rukovodstva države. Neizvesnost oko toga gde bi rukovodstvo moglo da se sakrije može zahtevati letenje preko velikih delova zemlje, a "prikriveni" bombarder može takođe da spreči susedne zemlje Pjongjang unapred upozore na dolazak.

Bombe koje nosi ovaj bombarder, navodno, mogu da prodru u 60 stopa betona ili dve stotine metara zemlje, čineći ga najefikasnijim nuklearnim oružjem protiv podzemnih objekata u Severnoj Koreji. Bombarder B-2 može odjednom da preneti dve MOP bombe.

KC-135 stratotanker

Zbog razdaljine između Severne Koreje i baza SAD na Okinavi, Guamu, pa čak i Japanu, u bilo kojoj budućoj vazdušnoj kampanji bila bi potrebna podrška avionskih tankera. Tankeri vazdušnih snaga ne bi samo snabdevali avione američkog vazduhoplovstva, već i mornaricu, kao i avione Južne Koreje.

Najveći deo troškova tereta pao bi na stratotanker KC-135. Svaki KC-135 može da nosi do 200.000 funti goriva za žedne lovce, bombardere, transportere i specijalne misije koje radi preko ili blizu Severne Koreje. Ova letelica može čak i da puni dva aviona odjednom.

C-130J Herkules

Ulazak u Severnu Koreju će biti težak i jedna od prvih stvari koje bi savezničke snage na terenu mogle da učine obezbeđivanjem severnokorejskih civilnih i vojnih aerodroma kako bi obezbedili snabdevanje i doveli pojačanje.

Sposobnost C-130J Herkulesa da sprovodi relativno kratke polete i sletanja, kao i da radi na neproverenim površinama, kao što su čvrsta prljavština i šljunak, čine ga odličnim kandidatom za rad sa avionim u blizini linija fronta. U proizvodnji je više od pola veka, a najnovija J verzija može da nosi do 18 tona tereta. C-130J može da nosi 128 borbenih trupa, 92 padobranca

F-16C Borbeni soko

Korejski konflikt zahteva višestrukog lovca koji može da obezbedi vazdušnu podršku i izvršava opasne zadatke. Priroda severnokorejske pretnje protiv vazdušnih snaga znači da bi lovci pete generacije bili korisni, ali ne i od suštinskog značaja u vazdušnom ratu. Lovci četvrte generacije koji su sposobni se brzo prebace iz vazduh-vazduh u vazduh-zemlja ulogu u istoji misiji, obaraju avione MiG-29 u jednom trenutku i ispuštaju bombe na artiljerijske lokacije u drugom, savršeni su za zadatke u Severnoj Koreji.

Radni lovac korejskog sukoba bio bi Borbeni soko F16C, kojih američko vazduhoplovstvo ima oko stotinu u Južnoj Koreji i Japanu, uključujući i dve eskadrile "Divljih lutaka" zaduženih za suzbijanje neprijateljskih vazdušnih odbrana (SEAD).

RQ-4

Američkom vazduhoplovstvu bi za Korejski rat trebala izviđačka letelica sa mogućnošću visokog leta i velike izdržljivosti kako bi mogli da nagdledaju stratešku imovinu Severne Koreje, naročito kopnene rakete i raketne podmornice. Stalni nadzor i izviđanje omogućilo bi SAD da obara mobilne raketne sisteme po dolinama, padinama i izgrađenim područjima, prenoseći informacije o ciljevima drugim snagama. RQ-4 je idealno prikladan za ovu ulogu. Može da leti više od 34 sata, a mogao bi da poleće sa aerodroma daljeg od Guama, provede pola dana iznad Severne Koreje i ponovo se vrati kući. Mogućnost RQ-4 da vrši nadzor dan ili noć je glavni plus a njegov "pogled" će biti neprocenjiv u praćenju neprijateljskog kretanja.

(Kurir.rs/National interest)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track