BANKA ENGLESKE: Ostrvske banke su itekako spremne na šokove, čak i na težak ishod Bregzita
Foto: Reuters

Da li im treba verovati?

BANKA ENGLESKE: Ostrvske banke su itekako spremne na šokove, čak i na težak ishod Bregzita

Planeta -

Najveće britanske banke mogu da prežive niz jakih ekonomskih šokova, uključujući i Bregzit, bez dogovora s Evropskom unijom, saopštila je danas Banka Engleske.

Britanska centrala banka je navela da banke u toj zemlji sada mogu preživeti veće nepogode nego tokom finansijske krize, ali i upozorila da bi dodatni problemi mogli da se pojave u slučaju da se "neuredan" Bregzit poklopi s naglom globalnom recesijom, preneo je Asošiejted pres.

Posle redovnog godišnjeg testa izdržljivosti bankarskog sektora, Banka Engleske je navela da su najveće banke, poput Barklejsa (Barclays) i Lojds benk (Lloyds Bank), "otporne" na niz nepovoljnih scenarija, uključujući istovremenu duboku recesiju u zemlji i inostranstvu i značajan pad cena imovine.

"Uprkos ozbiljnosti testa, prvi put otkada je počelo testiranje izdržljivosti 2014, nijedna banka ne treba da ojača svoju kapital", rekao je guverner Banke Engleske Mark Karni.

Testovi izdržljivosti su postali ključni instrument centralnih banaka u svetu od globalne finansijske krize. U slučaju Velike Britanije, mnoge banke, među kojima Rojal benk of Skotland (Royal Bank of Scotland), morale su biti spasavane novcem poreskih obveznika posle kraha 2008. i 2009. zato što nisu bile dovoljno snažne da izdrže šokove.

Poslednji test je predviđao scenario u kojem bi globalni BDP pao za 2,4 odsto, a u Velikoj Britaniji za 4,7 odsto, što bi bilo praćeno slomom tržišta nekretnina i daljim padom funte. Banke bi izgubile oko 50 milijardi funti, što bi, prema navodima Banke Engleske, izbrisalo njihov kapital pre deset godina. Posle svetske finansijske krize, banke su primorane da ojačaju svoj zaštitni kapital.

(Kurir.rs/Beta/AP)

(Foto: Reuters)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bregzit - početak kraja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track