(VIDEO) PREŽIVEO POLIO KAO DETE: Amerikanac već 60 godina zarobljen u gvozdenoj mašini
Foto: Printscreen YouTube/Gizmodo

JEDAN OD POSLEDNJIH ŽIVIH

(VIDEO) PREŽIVEO POLIO KAO DETE: Amerikanac već 60 godina zarobljen u gvozdenoj mašini

Planeta -

Pol Aleksander (70), Amerikanac iz Teksasa, kao dete je oboleo od polia, koji mu je pojeo mišiće, i od tada živi u gvozdenim plućima, koja dišu umesto njega.

Iako su danas ovakve mašine zastarele, neki od nesrećnika koji su preživeli polio virus još moraju da koriste ove mašine, a sada svoja iskustva prenose novijim generacijama.

foto: Printscreen YouTube/Gizmodo

Tokom 2015. godine Nik Ajzenberg podelio je video-snimak na Jutjubu, gde objašnjava probleme svog prijatelja Polaa Aleksandera (70) iz Teksasa. On mora da koristi gvozdena pluća, ali se suočava sa problemom, jer su kompanije odavno prestale da proizvode delove za ovu mašinu.

"Ostalo je samo nas dvoje ili troje. Pokušao sam sve što je na raspolaganju, ali je ova bila najbolja. Ovo je najpribližnije prirodnom načinu disanja", rekao je Paul, koji ovu mašinu koristi poslednjih 60 godina.

foto: Printscreen YouTube/Gizmodo

Ove mašine pomažu ljudima da dišu, stvarajući unutrašnji vakuum, upumpavajući kiseonik u njihova pluća. Iako bi ljudi ove mašine trebalo da koriste nedelju ili dve, bolesnici koji su imali trajnija oštećenja pluća počeli su da se oslanjaju na njih gotovo svakodnevno.

Poll se 1952. godine zarazio polio virusom. Tada je imao šest godina.

foto: Printscreen YouTube/Gizmodo

"Za pet dana izgubio sam sve", kaže on - sposobnost da hoda, da sedi, pa i da diše. Od tada živi tako što je priključen na ovu mašinu. Uprkos tome, uzavršio je prava i postao advokat.

"Imao sam 1.000 prijatelja. Svi su želeli da znaju ko je taj čudak čija glava viri iz ove mašine", kaže danas.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen YouTube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track