ČEŠKA VLADA PODNELA OSTAVKU: Vlast preuzima milijarder osumnjičen za prevaru
Foto: EPA

ZOVU GA ČEŠKI TRAMP

ČEŠKA VLADA PODNELA OSTAVKU: Vlast preuzima milijarder osumnjičen za prevaru

Planeta -

Češka vlada levog centra premijera Bohuslava Sobotke odstupila je s dužnosti, otvorivši put milijarderu Andreju Babišu, koji je pobedio na izborima prošlog meseca, da preuzme vlast.

"Vlada je usvojila ostavku, ona će danas biti predata predsedniku", rekao je Sobotka novinarima posle redovne sednice vlade. Sobotkina koaliciona vlada prva je u 15 godina koja je odradila pun četvorogodišnji mandat tokom kojeg je zabeležen snažan ekonomski rast, smanjenje nezaposlenosti i rast plata. Međutim, birači umorni od politike izabrali su na izborima u oktobru protivestablišmentske kandidate i kaznili tradicionalne stranke.

foto: EPA

Babiševa stranka ANO, koja obećava borbu protiv političke korupcije i poslovni pristup upravljanju državom, imala je od toga najveće koristi, iako je bila deo Sobotkinog kabineta sa socijaldemokratama i demohrišćanima. ANO, međutim, ne uspeva da pronađe koalicione partnere među ostalih osam parlamentarnih stranaka. Planira, zato, manjinsku vladu, koja bi trebalo da bude imenovana 13. decembra. Babiša, poreklom Slovaka, ne žele za partnera jer je osumnjičen za malverzacije s EU fondovima. Podršku mu je do sada iskazala samo mala Komunistička partija, ali njenih 15 glasova nije dovoljno za izglasavanje poverenja u parlamentu koji ima ukupno 200 poslanika, od čega ANO ima 78. Babiš će ostati na dužnosti i ako mu se izglasa nepoverenje, dok se ne pronađe neko drugo rešenje.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track