BELA KUĆA: Tilerson ostaje državni sekretar
Foto: AP

nema smene

BELA KUĆA: Tilerson ostaje državni sekretar

Planeta -

Bela kuća saopštila je danas da Reks Tilerson ostaje državni sekretar SAD uprkos navodima u medijima o njegovoj smeni.

Bela kuća ističe i da za sada neće biti nikakvih izmena, prenosi Rojters. "Kao što je predsednik upravo rekao, 'Reks je ovde'. Nema saopštenja u ovom trenutku. Sekretar Tilerson nastavlja da vodi Stejt department i ceo kabinet je fokusiran na završetak ove neverovatno uspešne prve godine administracije predsednika Trampa", navodi se u saopštenju portparolke Bele kuće Sare Sanders.

Ranije danas, mediji su preneli da američki predsednik Donald Tramp razmatra da otpusti državnog sekretara Reksa Tilersona i da na njegovo mesto dovede šefa CIA Majka Pompea.

Navodno, Tilerson je u nemilosti predsednika zbog neslaganja oko spoljne politike, a takođe i nedavni incident kada je Tilerson navodno Trampa nazvao "moronom" nije zaboravljen.

Oni, između ostalog, imaju različite pristupe rešavanja problema sa Severnom Korejom i iranskim nuklearnim programom.

Tramp je novinarima u Ovalnom kabinetu rekao da on i Tilerson "zapravo imaju veoma dobar odnos", ali kada su ga pitali da li su saglasni po pitanju Severne Koreje, predsednik je rekao da ima "malo drugačiji stav o Severnoj Koreji nego što možda drugi imaju".

Kako je jedan neimenovani zvaničnik iz Bele kuće rekao za novinsku agenciju AP, o planu smene Tilersona se trenutno vodi diskusija.

Njujork tajms javlja da će Pompea u Centralno obaveštajnoj agenciji zameniti republikanski senator Tom Koton.

Smena bi mogla da se dogodi u decembru ili januaru.

Tram je još početkom novembra rekao da nije siguran da li će šef diplomatije Reks Tilerson ostati na toj funkciji do kraja mandata poručivši da samo on kao šef Bele kuće određuje spoljnu politiku SAD.

Kurir.rs/CNN

Foto: EPA/FONET

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track