MERKELOVA I ŠULC KOD PREDSEDNIKA NEMAČKE: I dalje pokušavaju da se dogovore oko formiranja koalicije
Foto: AP

PREGOVORI

MERKELOVA I ŠULC KOD PREDSEDNIKA NEMAČKE: I dalje pokušavaju da se dogovore oko formiranja koalicije

Planeta -

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer održao je večeras sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel i liderom Socijaldemokrata Martinom Šulcom, kako bi pokušao da utiče na njih da urade sve da premoste razlike i još jednom formiraju "veliku koaliciju".

Pošto pregovori o formiranju koalicije Demohrišćana, Zelenih i Liberala nisu uspeli, Štajnmajer je imao mogućnost da raspiše nove izbore, ali je odlučio da izvrši pritisak na vodeće političare u državi kako bi se ipak došlo do parlamentarne većine.

Šulc je dugo odbijao da razmatra mogućnost ponovnog stupanja u koaliciju sa demohrišćanima, jer smatra da je upravo pristajanje na "veliku koalciju" nakon prethodnih izbora prouzrokovalo katastrofalan rezultat na nedavnim parlamentarnim izborima, kada je SDP osvojila tek nešto više od 20 odsto glasova.

Posle više poziva svog partijskog kolege Štajnmajera da se predomisli i da ipak pristane na pregovore, lider Socijaldemokratske stranke je odlučio da prihvati poziv.

Analitičari smatraju da će eventualni pregovori demohrišćana i socijaldemokrata biti izuzetno teški i, ako uopšte počnu, mogli bi traju mesecima, jer postoje brojna neslaganja dve najveće nemačke partije oko krupnih tema, kao što su poreska politika ili sistem zdravstvenog osiguranja.

Kurir.rs/Fonet Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track