NAUČNICI REŠILI VELIKU NEDOUMICU: Ovo je najstarija životinjska vrsta na planeti
Foto: Profimedia

NAJZAD ZNAMO

NAUČNICI REŠILI VELIKU NEDOUMICU: Ovo je najstarija životinjska vrsta na planeti

Planeta -

Morski sunđeri su najstariji u rodoslovnom stablu među svim neizumrlim životinjskim vrstama na planeti, zaključili su britanski naučnici, koji su okončali višegodišnje žučne rasprave o tom pitanju.

Nedavno sprovedene genetske analize upućivale su na nekoliko zaključaka, čineći naučnike neodlučnim u odgovoru na pitanje da li su sunđeri ili meduze stariji. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu "Current Biology".

Zahvaljujući novom istraživanju koje je sproveo profesor David Pisani sa Fakulteta za biološku nauku i proučavanje Zemlje Univerziteta u Bristolu, sa velikom je sigurnošću zaključeno da su najstarije životinje na planeti ipak sunđeri.

Naučnici su istraživanjem utemeljenim na analizi strukturnih sekvencija bioloških makromolekula (DNK, proteini i drugi) zaključili da su sunđeri na samom dnu genetskog stabla svih životinja naše planete.

"Hipoteza o tome koja se od dve životinjske vrste pojavila prva upućuju na potpuno različit razvoj ključnih organa, poput nervnog i probavnog sistema", rekao je Pisani.

Indicije koje su upućivale na to da su meduze najstariji živi višećelijski organizmi pojavile su se 2008. u prvoj analizi proširenoj na životinjsko poreklo.

"Od tada raspolažemo boljim tehnologijama, pa smo uspeli da rešimo nedoumicu", kazao je Pisani.

Kurir.rs/Vijesti onlajn Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Snimak koji vraća veru u ljude! Mladunče losa upalo u jezero, a požrtvovani ribari čuli vapaje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track