TRAMP OPET BESNI NA TVITERU: Nove lažne vesti! Nikada nisam tražio da se prekine istraga protiv Flina!
Foto: AP

Sizifova borba

TRAMP OPET BESNI NA TVITERU: Nove lažne vesti! Nikada nisam tražio da se prekine istraga protiv Flina!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da nikad nije tražio od bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija da obustavi istragu o njegovom bivšem savetniku Majklu Flinu

Komi je u junu svedočio pred američkim Kongresom da ga je Tramp u četiri oka pitao da li može da "pusti Flina" i da je taj zahtev usledio dan pošto je predsednik SAD primorao Flina da podnese ostavku na poziciju u Beloj kući.

"Nikad nisam tražio od Komija da prekine sa istragom Flina. To su samo nove lažne vesti koje pokrivaju još jednu od Komijevih laži", naveo je Tramp danas na tviteru. Tramp je u maju smenio Komija s mesta direktora FBI. Flin je četvrta optužena osoba, a prva koja je priznala krivicu, u istrazi specijalnog savetnika Roberta Mulera o ruskom mešaju u američke izbore 2016. godine i mogućoj povezanosti Trampovog izbornog štaba s Moskvom. On je u petak na sudu priznao krivicu po optužbi da je dao lažnu izjavu agentima FBI o svom razgovoru s tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejem Kisljakom, decembra prošle godine.

U okviru sporazuma o priznanju krivice, Flin je rekao da mu je viši član Trampovog tima kazao da kontaktira ruske zvaničnike u decembru 2016. godine, u periodu između izbora Trampa za predsednika i njegovog stupanja na dužnost. Dok je povodom Komijevog svedočenja Tramp ostao dosledan, američki predsednik je sinoć, takođe na Tviteru, izneo drugačiju verziju priče o razlozima za smenu Flina. Tramp je juče nagovestio da je u vreme smene Flina u februaru, znao da je on lagao FBI o svojim kontaktima s ruskim zvaničnicima. Predsednik SAD je prvobitno tvrdio da je smenio Flina jer on nije bio iskren prema potpredsedniku SAD Majku Pensu povodom tih kontakata iz perioda tranzicije vlasti u SAD. "Morao sam da smenim generala Flina jer je lagao potpredsednika (SAD) i FBI. On je priznao krivicu za te laži. To je šteta, jer su njegove akcije tokom prelaznog perioda bile zakonite. Nije bilo ničeg da se krije", naveo je Tramp juče na Tviteru.

Pošto je jučerašnji tvit pokrenuo nova pitanja, Trampovi saradnici su pokušali da naprave distancu između predsednika SAD i njegove poruke na Tviteru, navodeći da je tvit zapravo napisao Džon Dod, jedan od Trampovih advokata. Dod je odbio da komentariše tu situaciju. Kako ocenjuje AP, nije jasno zašto bi Tramp rekao da je razlog za otpuštanje Flina bio taj što je lagao FBI, jer je na taj način nagovestio da je i u to vreme znao da je Flin uradio nešto protivzakonito. Iz toga sledi da Mulerova istraga nije tako neozbiljna kako predsednik SAD sve vreme predstavlja. Takođe nije jasno kako bi predsednik SAD znao da je Flin lagao FBI, ako ta informacija o kontaktima s Rusima nije došla do njega, što Tramp sve vreme tvrdi, dodaje agencija.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Saša Janković: “Hteo sam da budem premijer”!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track