RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Putin naredio da se registruju mediji strani agenti
Foto: Fonet

KONTRAMERE

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Putin naredio da se registruju mediji strani agenti

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je Ministarstvu pravde Rusije da uvede u registar medije strane agente, ukaz je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.

To ministarstvo ima pravo da odlučuje koji strani medij će dobiti status stranog agenta, kao i da ih isključuje s tog spiska. Prvi mediji strani agenti biće registrovani već ove nedelje, kaže za RIA Novosti izvor iz Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta.

"To je devet američkih medija, koji su već dobijali upozorenja od Ministarstva pravde", kaže taj izvor.

Putin je 25. novembra potpisao zakon o medijima stranim agentima. Taj status može da dobije svaki strani medij koji se iz inostranstva finansira ili tamo poseduje imovinu. Zakon se neće odnositi na rad ruskih medija.

Mediji koji budu proglašeni za strane agente treba da na odgovarajući način markiraju materijale i izveštavaju. Za grubo kršenje zakona Državna duma je predložila novčanu kaznu za pravna lica od 5 miliona rubalja (85.000 američkih dolara), a za fizička 100.000 rubalja (1.700 dolara).

Ovo je odgovor na zaoštravanje uslova za rad ruskim medijima u SAD, gde su televizija Raša tudej i novinska agencija Sputnjik prinuđeni da se registruju kao strani agent. Osim toga, uskraćeni su im akreditivi za izveštavanje iz američkog Kongresa.

Kurir.rs/RIA Novosti

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track