TRAMP SELI AMBASADU U JERUSALIM: Palestinci mu obećali tri dana gneva!
Foto: EPA

BURNO NA BLISKOM ISTOKU

TRAMP SELI AMBASADU U JERUSALIM: Palestinci mu obećali tri dana gneva!

Planeta -

Palestinske frakcije danas su najavile "tri dana gneva" zbog najave odluke predsednika SAD Donald Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i da tamo preseli ambasadu SAD iz Tel Aviva.

Tramp je danas obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdulaha o planu preseljanja, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju da bi ih obavestio o tome.

Visoki američki zvaničnici rekli su da će Tramp po svoj prilici sutra priznati Jerusalim kao glavni grad jevrejske države, ali da će preseljenje Ambasade odložiti za još šest meseci, iako se očekuje da će narediti da odmah počne planiranje selidbe, objavili su izraelski mediji.

Isti izvori su, međutim, upozorili da još nema njegove konačne odluke. O priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i odlaganju preseljenja javio je i "Njujork tajms".

Palestinske organizacije su Trampovu politiku nazvale "političkom ucenom koja će ga onemogućiti da postigne rezultate u regionu".

U zajedničkom saopštenju palestinske "nacionalne i islamske snage" najavile su proteste i pozvale svoj "narod u Izraelu i širom sveta da se okupi u gradskim centrima i izraelskim ambasadama i konzulatima z cilju da izrazi opšte narodni gnev".

Pozivaju i na velike proteste da bi se odbacili "pokušaji administracije SAD da preseli Ambasadu u Jerusalim ili da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela".

Ocenjeno je da je "pravo naroda da deluje na sve legalne i diplomatske načine, unutar medjunarodne zajednie i medjunarodnog prava u Hagu, da minira taj pokušaj".

Ujedno se poziva na hitne sastanke islamskih zemalja kako bi se naglasilo odbacivanje američkih poteza u Jerusalimu.

Abas će nastaviti da poziva svetske lidere da bi sprečio korak koji smatra neprihvatljivim.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neverovatno! Samo zbog ove reči je bivši inspektor završio u komi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track