Najnovije vesti

UZROK POVEĆANE RADIJACIJE U EVROPI I DALJE ENIGMA! Rusi: To nema veze sa ruskim nuklearkama!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ISTRAGA UTVRDILA

UZROK POVEĆANE RADIJACIJE U EVROPI I DALJE ENIGMA! Rusi: To nema veze sa ruskim nuklearkama!

Planeta

Ruske vlasti su danas demantovale da je povećan nivo radijacije u Evropi posledica curenja nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani na Uralu, i saopštile da istragom tamo nije utvrđeno ispuštanje radijacije.

Andrej Ivanov iz državne nuklearne korporacije Rosatom rekao je da je inspekcija u nuklearnoj elektrani Majak dokazala da ona nije izvor rutenijuma-106, radioaktivnog izotopa primećenog u vazduhu Evrope i Rusije krajem septembra i početkom oktobra.

 

Francuska agencija za nuklearnu bezbednost je prošlog meseca saopštila da je iznad najvećeg dela Evropa zabeleženo povećano prisustvo tog izotopa ali da nema rizika po zdravlje ili životnu sredinu.

Ruski eksperti nisu uspeli da ustanove odakle je izotop došao ali su naveli da je moguće da potiče iz satelita koji je izgoreo prilikom ulaska u atmosferu. Navedeno je da će istraga biti nastavljena.

 

Nuklearna elektrana Majak, u regionu Čeljabinska, bila je poprište nesreće kada je 29. septembra 1957. u njoj eksplodirao kontejner sa otpadom, kontaminiravši 23.000 kvadratnih kilometara teritorije a 10.000 stanovnika okolnih područja je tada evakuisano.

 

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: Profimedia

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...