(VIDEO) KIMOVE RAKETE NEMAJU ŠANSE: Amerikanci otkrili supertajni projektil dovoljan da onesposobi ceo nuklearni arsenal!
Foto: Youtube screenshot/Garet Forret

tehnologija

(VIDEO) KIMOVE RAKETE NEMAJU ŠANSE: Amerikanci otkrili supertajni projektil dovoljan da onesposobi ceo nuklearni arsenal!

Planeta -

Oružje koje koristi mikrotalase moglo bi da se koristi protiv nuklearnih projektila.

Bela kuća raspravlja o korišćenju eksperimentalnih projektila sa bojevim glavama koje odašilju jake mikrotalase kako bi se onesposobili nuklearni projektili Kim Džong-una.

U slučaju rata sa Severnom Korejom američke vazdušne snage mogle bi da koriste takozvane CHAMP projektile (Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project – Projekt naprednih projektila opremljenih protivelektronskim mikrotalsima velike snage) kako bi spržili elektroniku koja kontroliše Kimove najnovije rakete, i na taj način spreče i samo njihovo lansiranje.

O korišćenju ovog oružja, koje još nije operativno, raspravljalo se na sastanku u Beloj kući još u oktobru, tvrde američki mediji.

Projekt CHAMP započet je u Istraživačkoj laboratoriji Američkog vazduhoplovstva 2009. godine. Tri godine kasnije prototip je testiran u državi Juta protiv elektronske opreme koja je trebala da imitira onu koju koriste Severna Koreja i Iran.

Oružje je uspelo da sprži sve u prvoj zgradi koju je ciljalo, uključujući i kameru koja je snimala test, pa je zatim ciljalo još pet zgrada pre nego što se srušilo na za to predodređeno mesto.

Radi se o jedinom testiranju oružja sa mikrotalasima koje je deklasifikovano. Ali pretpostavlja se kako je bilo još testova kako bi se poboljšalo oružje.

U dokumentu Istraživačke laboratorije Američkog vazduhoplovstva iz 2016. navodi se kako je niskoleteći projektil “u stanju da uleti u neprijateljsko područje i onesposobiti protivnički elektronski sistem”. Prva vest je objavljena samo nekoliko dana nakon što je Kim Džong-un testirao najnoviji severnokorejski interkontinentalni balistički projektil, Hvasong-15, koji je verovatno u mogućnosti da dosegne bilo koji deo SAD.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track