(VIDEO) HAOS NA CELOM BLISKOM ISTOKU: Sukobi ispred ambasade SAD u Bejrutu! Policija suzavcem na Palestince u Vitlejemu!
Foto: AP, Foto: AP

IMA POVREĐENIH

(VIDEO) HAOS NA CELOM BLISKOM ISTOKU: Sukobi ispred ambasade SAD u Bejrutu! Policija suzavcem na Palestince u Vitlejemu!

Planeta -

Šitrom Bliskog istoka i danas traju protiv odluke predsednika SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

14.40 - Izraelski vojnici su koristili zvučno-svetlosne granate protiv demonstranata.

14.20 - Izraelska policija suzavcem rasteruje demonstrante koji su se okupili u Vitlejemu u znak protesta zbog odlukeVašingtona da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela.

foto: EPA

13.20 - Jedan Izraelac teže je povređen u terorističkom napadu na autobuskoj stanici u Jerusalimu, kada je Palestinac nasrnuo nožem na okupljene. Više o tome OVDE.

13.05 - Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da se nada da se smanjilo nasilje koje je izbilo na palestinskim protestima protiv odluke predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Nadamo se da se situacija smiruje i da se vraćamo normalnom životu bez nemira i nasilja", rekao je Liberman.

Nasilje je izbilo u subotu u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali kao odgovor na Trampovo priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela.

12.00 - Ispred američke ambasade u prestonici Indonezije Džakarti danas se okupilo oko 10.000 ljudi da protestuje protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela. Više o tome OVDE.

11.50 - Trojica muškaraca su uhapšena pod sumnjom da su zapaljivim bombama gađali sinagodu u Geteborgu. Napad se dogodio u subotu uveče posle 22.00 sata, a napadači su na sinagogu bacili desetak Molotovljevih koktela u trenutku kada se u njoj održavala zabava jevrejske omladine. Više o tome OVDE.

11.45 - Ranije u toku dana, libanski ministar inostranih poslova Gebran Basil pozvao je arapske zemlje da sprovedu zajednički politički odgovor nakon odluke Sjedinjenih Država da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i pribegnu širokom spektru alata, uključujući i sankcije.

11.35 - U jeku sukoba, izraelske odbrambene snage saopštile su da su pronašle i srušile i drugi tunel koji vodi do zemlje iz pojasa Gaze. Više o tome OVDE.

11.15 - Izraelski ministar odbrane pozvao na bojkot Arapa posle nasilnih protesta. Više o tome OVDE.

11.05 - Prema medijskim izveštajima povređeno je nekoliko ljudi.

11.00 - Američka ambasada u Bejrutu je u petak izdala upozorenje, rekavši da je "nekoliko grupa najavilo javne proteste" za 10. decembar.

"Demonstracije imaju potencijal da postanu nasilne. Američka ambasada Bejrut podseća građane SAD na potrebu za oprezom i podizanjem svesti o ličnoj bezbednosti," saopštili su iz ambasade.

10.55 - Libanske bezbednosne snage zabarikadirale su glavni put ka američkoj ambasadi dok su demonstranti palili požare na ulici.

10.45 - Demontranti pale američke i izraelske zastave, kao i fotografije američkog predsednika Donalda Trampa.

10.35 - Demonstranti su srušili metalnu ogradu oko zdanja, uprkos tome što ih policija vodenim topovima stalno gura unazad. Suzavac je više puta ispaljen kako bi rasturio gomilu, dok su demonstranti bacali dimne bombe preko ograde.

10.30 - Demonstranti, koji nose palestinske zastave bacali su projektile u snage bezbednosti i palili požare na ulici pored američke ambasade.

foto: AP

10.10 - Demonstranti uzvikuju propalestinske slogane posle odluke Vašingtona da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela.

Libanska policija bacila je suzavac na demonstrante, a raspoređeni su i vodeni topovi.

Arapski ministri zahtevaju ukidanje Trampove odluke o priznanju Jerusalima

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja zatražili su danas na sastanu u Kairu od SAD da ukinu odluku predsednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Oni su ocenili da će to imati ozbiljne posledice po razvoj događaja jer stavlja Vašington na stranu okupatora i predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U usvojenoj rezoluciji Arapske lige posle dvoipočasovnog sastanka, oni su takođe pozvali Savet bezbednosti UN da donese rezoluciju u kojoj bi se Trampova odluka odbacila, mada smatraju da će SAD sigurno uložiti veto.

Ako se to dogodi, najavili su da će tražiti sličnu rezoluciju i u Generalnoj skupštini UN, rekao je palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Malki na konferenciji za novinare održanoj rano jutros u Kairu.

Rezolucija na dve strane, usvojena na hitnom sastanku koji je sinoć počeo, ne uključuje nikakve kaznene akcije protiv SAD, kao što je poziv na bojkot američkih proizvoda, suspendovanje ili sniženje nivoa odnosa s tom zemljom.

U rezoluciji se takođe ne odražava bes koji Palestinci osećaju u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, gde su nasilni protesti protiv Trampove odluke trajali tri dana.

"Doneli smo političku odluku... Jerusalim je okupiran 50 godina. Ovo je proširena bitka bitka koja će eskalirati", rekao je šef Arapske lige Ahmed Abul Geit.

Najavljeno je da će se ministri ponovo sastati u roku od mesec dana, možda u Amanu, da diskutuju o Jerusalimu.

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track