(VIDEO UŽIVO) KIJEV POD OPSADOM: Sakašvili se pojavio na suđenju i otpevao himnu Ukrajine, pristalice pokušale da uđu u sudnicu!
Foto: Printscreen

SUĐENJE OPOZICIONARU

(VIDEO UŽIVO) KIJEV POD OPSADOM: Sakašvili se pojavio na suđenju i otpevao himnu Ukrajine, pristalice pokušale da uđu u sudnicu!

Planeta -

Lider opozicionog ukrajinskog Pokreta novih snaga, Mihail Sakašvili, koji je uhapšen u petak, prebačen je iz pritvora na Pečerski okružni sud.

Nekoliko policijskih vozila je krenulo u pravcu suda gde se, takođe, nalaze i Sakašvilijeva supruga Sandra i advokat. Suđenje počinje u 11.00 sati po lokalnom vremenu.

Dešavanja u sudnici možete pratiti ovde:

12.00 - Jedan novinar je udaljen iz sudnice jer bio previše glasan, a sudija je rekla da će pauza biti na svaka dva sata.

11.50 - Advokati su zatražili veću sudnicu, ali su odbijeni jer trenutno nema slobodnih sudnica u zgradi suda.

11.40 - Sakašvili je otpevao ukrajinsku himnu i posle izjavio da je žrtva oligarha

11.33 - Pojavila se i sudija Larisa Cokol koja je zatražila od novinara da se udalje.

11.21 - Sakašvili je imao prilike da se obrati i inostranim novinarima.

11.12 - Sudija je zatražio pauzu

11.10 - Ispred suda se čuju i petarde

11.05 - Aktivisti su pokušali da uđu u sudnicu, ali ih je policija izbacila.

10.00 - Ulaz u sud je potpuno blokiran i ni aktivistima ni novinarima nije dozvoljen pristup. Ispred zgrade se nalazi veliki broj policajaca i pripadnika Nacionalne garde.

Sakašvili je u pritvoru započeo štrajk glađu, a lokalni mediji prenose da se oseća dobro iako je samo pio vodu tokom dva dana. Inače, njemu pritvor ističe večeras u 22.30.

Podsetimo, Sakašvilijeve postavile su juče četiri zahteva ukrajinskim vlastima.

"Prvo, zahtevamo zakon o opozivu predsednika u parlamentu. Naš drugi zahtev je zakon o osnivanju suda protiv korupcije. Treći zahtev je ponovno razmatranje Zakona o izborima i kao četvrto, zahtevamo ostavku državnog tužioca, Jurija Lucenka", rekla je članica Pokreta nove snage, Olga Galabala, na skupu u Kijevu. U ukrajinskoj prestonici Kijevu juče je protestovalo nekoliko hiljada pristalica Sakašvilija, tražeći njegovo oslobađanje iz zatvora.

Kurir.rs/Strana.ua Foto: Printscreen, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV U KIJEVU: Ekskluzivni snimci iz Sakašvilijevog kampa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track