GLAVOBOLJA ZA PARIZ: Na Korzici pobedili nacionalisti, strahuje se od katalonskog scenarija
Foto: EPA

opasno

GLAVOBOLJA ZA PARIZ: Na Korzici pobedili nacionalisti, strahuje se od katalonskog scenarija

Planeta -

Nacionalisti su pobedili u drugom krugu lokalnih izbora na francuskom ostrvu Korzici, što će im dati mogućnost da od vlasti u Parizu traže veću autonomiju.

Prema konačnim rezultatima, nacionalisti u koaliciji Za Koriziku osvojili su 56,5 odsto glasova čime će imati apsolutnu većinu u novoj skupštini sa 63 odbornika.

Vladajuća Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona osvojila 12,67 odsto glasova.

Na izbore je izašlo 52,6 odsto glasača, što je manje nego na prethodnim lokalnim izborima na Korzici kad je odziv birača bio 67 odsto.

Francuski premijer Eduar Filip čestitao je lideru korzikanske koalicije Žilu Simeoniju i dodao da je spreman na razgovore u Parizu čim to Simeoni bude hteo.

Na izborima se prvi put birala jedinstvena skupština sa 63 odbornika koja će predstavljati celu Korziku, umesto tri skupštine koje je imala do sada.

Ta mera je doneta kako bi to ostrvo dobilo veću autonomiju. Mnogi u Francuskoj strahuju da bi separatizam na Korzici mogao da ojača posle pokušaja Katalonije da postane nezavisna od Španije.

Na Korzici postoji nekoliko pokreta od kojih se jedni zalažu za veću autonomiju, a drugi za nezavisnost. Oni koji su za autonomiju zalažu se za priznavanje korzikanskog jezika, davanje više prava lokalnoj vlasti i za izuzeće od poreza.

Francuska vlada se protivi punoj nezavisnosti Korzike. Tokom sedamdesetih godina bilo je bombaških napada i drugih terorističkih akcija grupa koje su htele da na taj način dodju do nezavisnosti.

Kurir/Beta AFP

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja