(VIDEO) BOMBAŠKI NAPAD U NJUJORKU RAZBESNEO TRAMPA: Moramo hitno da menjamo politiku!
Foto: AP, Foto: AP

IMIGRACIONA REFORMA

(VIDEO) BOMBAŠKI NAPAD U NJUJORKU RAZBESNEO TRAMPA: Moramo hitno da menjamo politiku!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je napad ručno izrađenom bombom u Njujorku, za koji vlasti kažu da ga je izveo muškarac iz Bangladeša, pokazuje da Kongres hitno treba da donese zakon o imigracionoj reformi.

Tramp je naveo da je osumnjičeni za napad ušao u SAD na osnovu porodične imigrantske vize, koristeći američku politiku poznatu kao lančana migracija, za koju je američki predsednik zaključio da "nije u skladu sa nacionalnom bezbednošću".

Prethodno je i portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders rekla da eksplozija cevne bombe u njujorškoj podzemnoj železnici pokazuje potrebu za "imigracionom reformom" i navela da bi Kongres trebalo da sarađuje s Trampom, istakavši potrebu za "zaštitom američkih granica" i pozvavši na imigracioni sistem "zasnovan na zaslugama".

Američke vlasti su kao počinioca današnjeg napada na stanici njujorškog metroa identifikovale Akajeda Ulaha iz Bangladeša, za koga navode da je u SAD iz rodne zemlje došao pre sedam godina sa vrstom povlašćene vize za ljude čiji su rođaci američki državljani ili imaju trajnu boravišnu dozvolu.

Ulah je detonirao cevnu bombu zalepljenu za svoje telo u podzemnoj železnici u Njujorku i tom prilikom povredio tri osobe i sebe, a incident se dogodio u jutarnjim satima po lokalnom vremenu na stanici u blizini Tajms skvera.

Komesar njujorške policije Džejms O"Nil saopštio je da je eksplozija u podzemnoj železnici povezana sa terorizmom.

Organi reda navode da je počinilac našao inspiraciju u terorističkoj grupi, tzv. Islamskoj državi, ali da nema dokaza da je imao direktan kontakt sa tom grupom.

Vlasti u Bangladešu su, u međuvremenu, saopštile da Ulah u rodnoj zemlji nema kriminalnu prošlost.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track