(VIDEO) TUNELI TERORA ISPOD SVETE ZEMLJE: Građeni su godinama sa samo jednim ciljem!
Foto: AP, Foto: AP

BESNI RAT POD ZEMLJOM

(VIDEO) TUNELI TERORA ISPOD SVETE ZEMLJE: Građeni su godinama sa samo jednim ciljem!

Planeta -

Izraelske odbrambene snage srušile su ove nedelje još jedan tunel Hamasa koji vodi do zemlje iz pojasa Gaze.

"Izraelske odbrambene snage danas su otkrile i uništile još jedan teroristički tunel, koji dolazi s područja u centralnom delu Gaze nekoliko stotina metara na teritoriju Izraela", izjavio je novinarima izraelski portparol vojske Džonatan Konricus.

Prema rečima portparola, operacija je izvršena bez žrtava na palestinskoj strani, za razliku od prethodnog takvog slučaja 30. oktobra, kada je umrlo 12 militanata oružane grupe.

"Ovo je drugi teroristički tunel koji je pronašla i uništila vojska u poslednjih mesec i po dana", dodao je on.

Ovi podzemni prolazi izgrađeni su pre više od 10 godina, a smatralo se da su uništeni još tokom vojnih operacija 2014. godine, sve dok prošle godine nisu ponovo otkriveni.

Od tada, palestinski borci se bave rekonstrukcijom razbijenih prolaza i formiranjem novih, navodno obloženih betonom ukradenim iz zaliha isporučenih u cilju ojačavanja izraelskih kuća oštećenih u borbama.

Tuneli, koji se načaze na dubinama između 30 i 40 metara i koji dolaze na desetine metara u teritoriju Izraela, grade se skoro 10 kilometara mesečno.

Izraelski zvaničnici sumnjaju da su originalna 32 tunela, koji su srušeni tokom operacije "Zaštitna ivica" potpuno rekonstruisani zahvaljujući "danonoćnom angažovanju terorista Hamasa".

Mrežu tunela Hamas je izgradio kako bi mogao borce da neprimetno prebacuje u Izrael. Podzemne tunele, Palestinci su koristili za prebacivanje raketa i minobacača, kao pripremu za novi okršaj sa Izraelom.

Tuneli su tradicionalno služili i kao komandni centri, pojas za infiltraciju, skaldišta oružja i mesta za skrivanje raketa, ali i skrovišta Hamasa tokom sukoba.

Kurir.rs/ News.com.au

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO SMO PREVARILI NATO... Genijalna ideja naše vojske spasila avione i osramotila Alijansu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track