Najnovije vesti

(VIDEO) ZABORAVITE RAKETE, KIM GRADI JOŠ OPASNIJE SUPERORUŽJE: Ko u ovo dirne, uništiće pola sveta!
Foto: AP, Profimedia

NE ODUSTAJE

(VIDEO) ZABORAVITE RAKETE, KIM GRADI JOŠ OPASNIJE SUPERORUŽJE: Ko u ovo dirne, uništiće pola sveta!

Planeta

Pet meseci pošto je Pjongjang obavio svoju prvu raketnu probu 2006, ameriki obaveštajci su obavestili Kongres da Severna Koreja radi na još opasnijem oružju.

Režim Kim Džong-una je nabavio uzorke malih boginja i antraksa, ali im je nedostajao stručan kadar za razvijanje oružja. 

Posle 10 godina tog problema gotovo da nema, postoji dovoljan broj stručnjaka, kao i fabrika za proizvodnju ove vrste oružja. 

Štaviše, režim šalje naučnike da i u inostranstvu prikupe dodatne informacije. Sve to je navelo SAD na bojazan da Pjongjang svakog momenta može da močne proizvodnju biološkog naoružanja. 

Severna Koreja uporno negira postojanje tog oružja, ali i krije moguće tragove o njegovom razvoju. Kada izvešravaju o radu državnog Biotehnololškog instituta državni mediji govore samo o proizvodnji pesticida recimo za bolesti koje napadaju kupus. 

"Teško je izbeći zaključak da je institut namenjen masovnoj proizvodnji antraksa za vojne potrebe", rekla je Melisa Henham, stručnjak za Severnu Koreju u Centru za studije o neproliferaciji u Džejmeu u državi Monterej, Kalifornija. 

"Istina je da je [Severna Koreja] imala opremu za dvostruku upotrebu neophodnu za proizvodnju bioloških agenasa", rekao je Andrev Veber, bivši pomoćnik sekretara za odbranu programa nuklearne, hemijske i biološke odbrane. "Ono što pokazuju fotografije je savremena bio-proizvodna sposobnost."

Međutim, određivanje preciznih sposobnosti Severne Koreje - i namere režima za korištenje takvog oružja - bili su među najtežim izazovima za američke analitičare. Zvanične procene američkih i južnokorejskih obaveštajnih agencija generalno su zaključile da je Pjongjang eksperimentisao sa nekoliko bakterijskih vrsta, uključujući mikrobe koje uzrokuju antraks, koleru i kugu.

Američki analitičari su takođe verovali od sredine devedesetih godina prošlog veka da Severna Koreja poseduje virus malih boginja, zaključak koji se zasniva na otkrivanju antitela u krvi severnokorejskih vojnika koji su pobegli na jug u osamdesetim i devedesetim.

Kurir.rs/Vašington Post

Foto: AP, Profimedia

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...