(VIDEO) ZABORAVITE RAKETE, KIM GRADI JOŠ OPASNIJE SUPERORUŽJE: Ko u ovo dirne, uništiće pola sveta!
Foto: AP, Profimedia

NE ODUSTAJE

(VIDEO) ZABORAVITE RAKETE, KIM GRADI JOŠ OPASNIJE SUPERORUŽJE: Ko u ovo dirne, uništiće pola sveta!

Planeta -

Pet meseci pošto je Pjongjang obavio svoju prvu raketnu probu 2006, ameriki obaveštajci su obavestili Kongres da Severna Koreja radi na još opasnijem oružju.

Režim Kim Džong-una je nabavio uzorke malih boginja i antraksa, ali im je nedostajao stručan kadar za razvijanje oružja.

Posle 10 godina tog problema gotovo da nema, postoji dovoljan broj stručnjaka, kao i fabrika za proizvodnju ove vrste oružja.

Štaviše, režim šalje naučnike da i u inostranstvu prikupe dodatne informacije. Sve to je navelo SAD na bojazan da Pjongjang svakog momenta može da močne proizvodnju biološkog naoružanja.

Severna Koreja uporno negira postojanje tog oružja, ali i krije moguće tragove o njegovom razvoju. Kada izvešravaju o radu državnog Biotehnololškog instituta državni mediji govore samo o proizvodnji pesticida recimo za bolesti koje napadaju kupus.

"Teško je izbeći zaključak da je institut namenjen masovnoj proizvodnji antraksa za vojne potrebe", rekla je Melisa Henham, stručnjak za Severnu Koreju u Centru za studije o neproliferaciji u Džejmeu u državi Monterej, Kalifornija.

"Istina je da je [Severna Koreja] imala opremu za dvostruku upotrebu neophodnu za proizvodnju bioloških agenasa", rekao je Andrev Veber, bivši pomoćnik sekretara za odbranu programa nuklearne, hemijske i biološke odbrane. "Ono što pokazuju fotografije je savremena bio-proizvodna sposobnost."

Međutim, određivanje preciznih sposobnosti Severne Koreje - i namere režima za korištenje takvog oružja - bili su među najtežim izazovima za američke analitičare. Zvanične procene američkih i južnokorejskih obaveštajnih agencija generalno su zaključile da je Pjongjang eksperimentisao sa nekoliko bakterijskih vrsta, uključujući mikrobe koje uzrokuju antraks, koleru i kugu.

Američki analitičari su takođe verovali od sredine devedesetih godina prošlog veka da Severna Koreja poseduje virus malih boginja, zaključak koji se zasniva na otkrivanju antitela u krvi severnokorejskih vojnika koji su pobegli na jug u osamdesetim i devedesetim.

Kurir.rs/Vašington Post

Foto: AP, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track