NOVA KATALONIJA NA POMOLU: Pariz ne ustupa pred korzikanskim nacionalistima
Foto: EPA

iako su pobedili na izborima

NOVA KATALONIJA NA POMOLU: Pariz ne ustupa pred korzikanskim nacionalistima

Planeta -

Vlada Francuske odbacila je mogućnost davanja većih ustupaka u pogledu autonomije koje traže nacionalisti na Korzici, nakon što su ostvarili pobedu na regionalnim izborima, prenosi Rojters.

Navodi se da je vlada u Parizu ipak navela da je otvorena za razgovore koji bi se bavili specifičnim karakteristikama ovog mediteranskog ostrva.

Rojters podseća da su korzikanski nacionalisti u nedelju osvojili dve trećine mesta u regionalnom savetu, kojem mandat počinje 1. januara 2018. godine, kao i da oni, za razliku od nacionalista u španskoj pokrajini Kataloniji, nemaju za cilj da odmah steknu nezavisnost, ali žele da korzikanski jezik dobije zvanični status i veći uticaj na poreska pitanja.

Portparol francuske vlade Benžamin Grivo izjavio je da postoje korzikanske "specifičnosti" koje treba uzeti u obzir u razgovorima koje Pariz obavlja sa svim novouspostavljenim regionalnim vlastima.

"Da ipak bude jasno...ovo nije bio referendum niti glasanje o autonomiji ili nezavisnosti", kazao je Grivo televizijskoj stanici "Frans 2".

Rojters navodi da korzikanski nacionalisti takođe žele da budu u mogućnosti da odlučuju ko može da kupuje nekretnine na ostrvu, a traže i oslobođanje osoba koje oni nazivaju političkim zatvorenicima, a koje su osuđene zbog počinjenih napada ili iščekuju suđenje.

Agencija navodi da je ovo ostrvo okupano suncem i mesto rođenja Napoleona Bonaparte, koje je poslednjih decenija bilo poznato po nasilnim pokretima za nezavisnost koliko i po očaravajućim prizorima, dugo bilo "trn u oku" francuskim vladama.

Navodi se da je zabranjeni Nacionalni front za oslobođenje Korzike 2014. položio oružje, nakon skoro četiri decenije organizovanja buna, što je u velikoj meri pomoglo jačanju popularnosti umerenih nacionalista koji su pobedili na izborima održanim u nedelju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track