HAMAS ZVANIČNO OBJAVIO: Počinje treća intifada!
Foto: Profimedia

zbog odluke o Jerusalimu

HAMAS ZVANIČNO OBJAVIO: Počinje treća intifada!

Planeta -

Hamas je najavio početak treće "intifade" šest dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio kontroverznu odluku da se Jerusalim prizna kao glavni grad Izraela.

Prema palestinskoj islamskoj fundamentalističkoj organizaciji koja upravlja Gazom, ona je organizovala proteste - "dane besa" protiv američkog poteza, u kojima je stradalo dvoje i povređeno 1.000 povređenih. "Protesti će se nastaviti na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u Jerusalimu, jer protestujemo zbog američkog priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela, koga mi smatramo glavnim gradom Palestine. Nadamo se da će se protesti dalje razvijati", izjavio je za RIA Novosti sekretar za štampu ovog pokreta.

Dan nakon što je Tramp objavio odluku o proznavanjuu Jerusalima kao prestonice Izraela, koju su osudile muslimanske države i zemlje koje podržavaju dvostruko rešenje izraelsko-palestinske krize, lider političkog biroa Hamasa pozvao je na treći "intifadski" ustanak protiv SAD i cionista planira Judaizovati Jerusalim. " Prethodne intifade u periodu 1987-1993 i 2000-2005. Ostavile su stotine Izraelaca i hiljade Palestinaca mrtve. Prva palestinska intifada (1987-1991) bila je palestinska borba protiv izraelske okupacije teritorija osvojenih tokom Šestodnevnog rata iz 1967. godine, dok je drugi ustanak započeo 2000. godine. Pokrenut je posetom izraelskog premijera Arijela Šarona i grupe njegovih pristalica Gori Hrama, koju muslimani smatraju svetim mestom

Dok se druga intifada smirila, situacija je i dalje ostala napeta. Nedavno je član organizacije Palestinske oslobodilačke organizacije Vasel Abu Jusef rekao Sputnjiku da su nekadašnji rivalski palestinski pokreti Hamas i Fatah, dominantne palestinske političke partije, ujedinjeni zbog odluke Trampove o Jerusalimu. Nakon nove runde razgovora o pomirenju pod posredovanjem egipatskih vlasti održanih u oktobru, Hamas i Fatah potpisali su sporazum sa obe strane obećavajući da će dovesti do nove ere palestinskog jedinstva.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track