(VIDEO) ASTEROID ILI SVEMIRSKI BROD? Misteriozni interstelarni putnik u sebi krije vanzemaljce?!
Foto: EPA

Misterija

(VIDEO) ASTEROID ILI SVEMIRSKI BROD? Misteriozni interstelarni putnik u sebi krije vanzemaljce?!

Planeta -

Tim naučnika pokušava da otkrije da li je Oumuamua (na havajskom „kurir izdaleka koji je došao prvi“) u stvari svemirska letelica

Prvi interstelarni putnik u Sunčevom sistemu - asteroid Oumuamua ili na havajskom „kurir izdaleka koji je došao prvi“, zbunio je naučnike i time što je poreklom iz drugog sistema i po duguljastom obliku, a mnogi od njih veruju da ova svemirska stena krije vanzemaljsku tehnologiju.

Upravo zbog toga, tim istraživača koje predvodi ruski milijarder Jurij Milner rešio je da skenira asteroid i ispituje da li odašilje bilo kakve radio-talase.

Za istraživanje koje će početi danas i trajaće nedelju dana, koliko će asteroid biti u dometu zemaljskih instrumenata, koristi se teleskop Grin benk u Zapadnoj Virdžiniji.

"Što više proučavam ovaj objekat, on deluje čudnije, pa se pitam da li je reč o veštački napravljenoj sondi koju je poslala neka daleka civilizacija", kaže profesor Avi Leb, šef katedre za astronomiju na Harvardu.

Kako on tvrdi, oblik nalik cigari je potpuno neobičan za svemirske stene, ali bi bio idealan za međuzvezdane brodove.

"Iako je verovatnije reč o objektu prirodnog porekla, mi smo rešeni da ga ispitamo za slučaj da je reč o napravljenom objektu. Kakvo god poreklo da ima, posle ispitivanja ćemo znati više o njemu", rekao je Milner.

(Kurir.rs)

(Foto: EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Spektakularna šetnja svemirom! Astronaut NASA ledbi, a Zemlja mu kao na dlanu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track