EKONOMISTI U PANICI! Rusija i Venecuela uzvraćaju udarac! Na sankcije odgovaraju svojim kriptovalutama!
Foto: Printscreen CdM

Ekonomski rat

EKONOMISTI U PANICI! Rusija i Venecuela uzvraćaju udarac! Na sankcije odgovaraju svojim kriptovalutama!

Planeta -

Venecuela i Rusija, sa samo dva meseca razmaka, najavile su kreiranje nacionalnih digitalnih valuta kako bi ubrzale svoju međunarodnu trgovinu.

U slučaju Rusije, ta valuta će se zvati Kriptorublja, ne može se "kopati" i njen kurs će određivati Centralna banka Rusije.

Članak Blumberga, koji je napisao Leonid Beršidski o objavi predsednika Nikolasa Madura, ljutito naglašava da bi venecuelanska kriptovaluta mogla zaobići američke finansijske sankcije, uz mogućnost pravljenja duga i pružanja jednog stepena anonimnosti u njihovom centralizovanom “blokčejn” sistemu, štiteći kreditore od toga da budu sankcionisani i da dobiju potreban pristup stranoj valuti.

Kriptovalute se mogu koristiti kao alati za sanckionisane zemlje, jer one nisu podvrgnute kontroli i posredovanju od strane američkih i evropskih finansijskih institucija.

Predsednik Nikolas Maduro je najavio kreiranje venecuealnske kriptovalute (El Petro), podržane rezervama nafte, gasa, zlata i dijamanata ove zemlje, kao i to da će “Blokčejn” opservatorijum Venecuele ovoj valuti dati pravnu i institucionalnu osnovu.

Rast kriptovaluta je počeo da izaziva zabrinutost među gospodarima svetske ekonomije, odabranog kluba koji formiraju finansijske institucije, velike centralne bnke i privatne banke.

Na upozorenje Banke za međunarodna poravnanja (BIS) o štetnoj ulozi Bitkoina, finansijske institucije koja kontroliše gotovo sve transakcije širom sveta i koja je povezana sa moćnom porodicom Rotšild, Federalne rezerve SAD su upozororile na “opasnost“ koju korišćenje kriptovaluta predstavlja za međunarodni finansijski sistem. Druge velike banke poput JP Morgn i UBS se otvoreno suprotstavljaju ulaganjima u digitalne valute.

Debata oko upotrebe Bitkoina u kriminalnim operacijama je potpuno pogrešna, jer problem nije sredstvo koje oni koriste za finansiranje, već postojanje smih organizacija, koje podržavaju SAD i NATO.

Nikolas Maduro, foto: Reuters

Proizvod distorzija nastalih dnevnim kursom dolara na venecuealnskom tržištu je to da aktivnosti "kopanja" kriptovalute rastu. Organizacija koja je uključena u ovaj posao, Deš Karakas, ukazala je na to da su u sebtembru izvršene transakcije u kriptovalutama u vrednosti od 40.000 miliona bolivara.

S obzirom na niske troškove električne energije u Venecueli i svakodnevni rast dolara na paralelnom tržištu, majnovanje je ostalo profitabilno i atraktivno kao mehanizam štednje i pristupa stranim valutama.

Nasuprot preovlađujućem katehizmu, Venecuela i Rusija, sa samo dva meseca razmaka, objavile su kreiranje nacionalnih digitalnih valuta kako bi ubrzale svoju međunarodnu trgovinu. U slučaju Rusije, ta valuta će se zvati “kriptorublja”, i ona ne može da se rudari a njen kurs će određivati Centralna banka Rusije.

Ova odluka ne dovodi do legalizacije tržišta Bitkoina u Rusiji, tako da je inicijalni pristup iskorišćavanje prednosti na kontrolisan način. Nešto slično možda planira i Venecuela.

Venecuela i Rusija dele status zemalja koje su pod sankcijama SAD-a, zbog čega sada imaju ograničen pristup finansijskom tržištu i korišćenju finansijskog sistema povezanog sa dolarom, kao deo transakcija i investicionih projekata.

foto: EPA

Kako prenosi Blumberg, SAD razmatraju mogućnost da primene sankcije protiv duga Rusije (u stilu koji su primenili protiv Venecuele), tako da Putinova vlada smatra da je stvaranje nacionalne kriptovalute neposredan odgovor da se zaštiti njihov dug i finansijska povezanost u svetu.

U okviru ove ofanzive, što se tiče Latinske Amerike, Venecuela ima značajnu ulogu u toj geo-ekonomskoj projekciji koja globalno izaziva kičmeni stub američke političke moći - zavisnost od dolara.

Sa svoje strane, Venecuela trpi pogubnu finansijsku, ekonomsku i naftnu blokadu koja je, osim što je ograničila njihov pristup tržištima duga, otišla toiliko daleko da je blokirala i njihove najelementarnije transakcije za plaćanje spoljnog duga i uvoz lekova i hrane, u vreme kada je to ovom narodu napotrebnije.

Mogućnost se otvara sa upotrebom “kriptovalute” da Venecuela i Rusija ubrzaju svoje nivoe saradnje i finansiranja, pronalazeći zajednički put za povećanje finansiranja u oblasti energije, kritične oblasti za ekonomsku održivost u srednjeročnom periodu.

Objava predsednika Madura se ne treba posmatrati izolovano, već kao deo finansijske strategije koja traži alternativne mehanizme za zaobilaženje ograničenja američkog bankarstva, za plaćanje i uvoz vitalnih sredstava za život stanovništva. “Kriptovaluta” nudi alternativu za ovu situaciju, jer bi ona mogla da funkcioniše kao mehanizam finansiranja u stranim valutima i plaćanjima izvan američkog bankarstva.

(Kurir.rs/Bloomberg)

(Foto: EPA/Reuters/printscreen CdM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja