RUSIJA I KINA POZDRAVILE INICIJATIVU SAD: Dijalog sa Pjongjangom je bolji od ratne retorike
Foto: AP, EPA/ROMAN PILIPEY

PROMENE

RUSIJA I KINA POZDRAVILE INICIJATIVU SAD: Dijalog sa Pjongjangom je bolji od ratne retorike

Planeta -

MOSKVA - Rusija i Kina pozdravile su danas spremnost SAD da bez preduslova pokrenu dijalog sa Severnom Korejom o njenom nuklearnom i balističkom programu.

"Takva konstruktivna izjava mnogo je više zadovoljavajuća od retorike sukoba koja se do sada koristila. To svakako pozdravljamo", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin u nekoliko navrata upozorio da je "ratna retorika" kontraproduktivna u rešavanju krize.

I Kina je danas pozdravila odluku američkih vlasti, mada je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders rekla da predsednik Donald Tramp nije promenio stav o Severnoj Koreji. Kinesko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je nadu da će Vašington i Pjongjang "preduzeti značajane korake za uspostavljanje dijaloga".

Rusija i Kina se zalažu u UN za dijalog sa Severnom Korejom, kojoj je uveden niz sankcija zbog testiranja nuklearnih i balističkih raketa.

Šef američke diplomatije Reks Tilerson izjavio je u utorak uveče da su SAD spremne na razgovore sa Severnom Korejom "bez preduslova", iako ostaju odlučne da na sve načine, uključujući i vojnim putem, ubede Pjongjang da odustne od nuklearnog programa.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP/EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja