SAD PROMENILE TON O ASADU: Može da ostane na vlasti bar do 2021.
Foto: EPA, AP

neočekivano

SAD PROMENILE TON O ASADU: Može da ostane na vlasti bar do 2021.

Planeta -

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je sada spremna da prihvati da sirijski predsednik Bašar el Asad ostane na vlasti do 2021. godine, kada su planirani novi predsednički izbori u Siriji.

Američki magazin Njujorker je ovo objavio pozivajući se na neimenovane američke i evropske zvaničnike, uz opasku da je takva odluka u suprotnosti sa više puta izrečenim stavovima SAD da Asad mora da ode s vlasti u okviru mirovnog procesa.

Magazin podseća na posetu zemljama Bliskog istoka američkog državnog sekretara Reksa Tilersona u oktobru, kada je rekao da SAD "žele celu, ujedinjenu Siriju, bez Bašara el Asada u vlasti".

Novinarima koji su ga pratili na tom putovanju, Tilerson je tada rekao da se "vladavina Asadove porodice bliži kraju", a da je "jedino pitanje kako to sprovesti u delo".

Njujorker navodi da američka odluka o Asadu oslikava limitirane opcije administracije, vojnu realnost na terenu i uspeh koji su po pitanju opstanka Asada na vlasti postigle ruske i iranske snage uz pomoć Hezbolaha.

Ipak, u poslednjih par meseci, činjenice na terenu su dovele do toga da američka administracija prihvati da će Asad, čija je porodica vladala Sirijom skoro pola veka, možda ostati na vlasti još četiri godine, ukazuje "Njujorker".

U punih sedam godina, još od Arapskog proleća, iz redova opozicije nije isplivao nijedan efikasni lider koji bi bio prava alternativa Asadu. Upravo zbog toga su zahtevi opozicije i pobunjenika za svrgavanjem Asada krajnje neozbiljni, jer ni sami ne znaju šta bi posle.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track