SKANDAL U BRITANIJI: Tereza Mej u problemu posle tajnih večera sa milijarderima
Foto: EPA

SVE izašlO na videlo

SKANDAL U BRITANIJI: Tereza Mej u problemu posle tajnih večera sa milijarderima

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej optužena je za skrivanje veza sa milijarderima kada se otkrilo da je tajno večerala sa prebogatim donatorima.

Veruje se da je premijerka bila na raskošnom obroku pre manje od tri nedelje na diskretnom privatnom imanju u blizini Vestminstera.

Otkrilo se da su milioneri, milijarderi i gradski maloprodajni tajkuni jeli jastog i govedinu sa liderkom konzervativaca, samo nekoliko sati posle zvanične objave vladine odluke o zamrzavanju materijalne pomoći ekonomski ugroženim ljudima na još godinu dana.

foto: AP 28.6.2017

Oligarsi, pak, koji doniraju po 50.000 funti ili više, mogu se pridružiti Terezi Mej na privatnoj večeri. Bez obzira na to, konzervativci nisu objavili da njihovim takozvanim "večerama liderskih grupa" iko sa strane prisustvovao u poslednjih godinu dana, uprkos tome što je bivši premijer Dejvid Kameron svojevremeno obećao da će to činiti na svaka tri meseca.

Opoziciona Laburistička stranka se sada obratila generalnom sekretaru Konzervativne partije Patriku Megluglinu, sa zahtevom da se pomenuti spisi objave.

"Pristup moći ne bi trebalo da bude zavistan od toga koliko vam je novčanik veliki", naveo je u pismu šef opozicionog kabineta u senci Džon Triket.

"Funkcionalna demokratija nije ona koja dozvoljava super bogatim ljudima da kupe uticaj u vladajućoj partiji bez ikakve transparentnosti", dodao je on.

Smatra se da je najnovija lista gostiju uključila i neke donatorske grupe koje su ranije prisustvovale večerama liderskih grupa.

Imena uključuju Sera Majkla Hinca, milijardera na čelu jedne od fondacija koje su podržale Bregzit sa oko 4 miliona funti.

On je dao Torijevcima 277.000 funti tri nedelje posle ovogodišnjih izbora i 102. je "najteži" Britanac, sa bogatstvom od 1.28 milijardi funti.

Drugi je bio Ser Majkl Heler, mogul koji se bavi nekretninama, sa učešćem u vlasništvu nad šoping molovima i londonskom berzom Brikton. On je direktor firme Klerevel Limited, koja je konzervativcima uplatila skoro 70.000 funti tokom ovogodišnje izborne kampanje.

Obojica su dobili titule za vreme jedne od vlada Dejvida Kamerona.

Kurir.rs/Daily Mirror

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track