(VIDEO) KRAJ JEDNE ERE: Legendarni džambo džet odlazi u istoriju
Foto: AP

USKORO POSLEDNJI PUTNIČKI LET

(VIDEO) KRAJ JEDNE ERE: Legendarni džambo džet odlazi u istoriju

Planeta -

Ispisao je neke od najlepših stranica u istoriji vazdušnog saobraćaja i postao avion američkih predsednika i masovnog turizma.

Boing 747 uskoro se oprašta od američkih putnika, skoro 50 godina posle prvog leta.

"Boing 747 je svetu dao krila. Smanjio je svet", rekao je Majkl Lombardi, stručnjak za istorije kompanije Boing.

"Odjednom je moglo da se putuje iz Londona do Singapura. Svet je postao dostupan u manje od 24 sata", dodao je.

Delta er lajns povući će 19. decembra "boing 747" iz svoje putničke flote posle poslednjeg leta na liniji Seul-Detroit. Posle tog datuma nijedna američka avio-kompanija neće više imati 747 namenjen prevozu putnika.

Lufthansa, Britiš everjz i Korean er lajns će ih, međutim, i dalje posedovati.

Za oproštaj, Delta nudi i letove, uključujući jedan 20. decembra, za više svojih radnika i vernih klijenata, za šta su karte razgrabljene na onlajn aukciji, što dokazuje nostalgiju hiljade zaljubljenika u taj avion. On se već i sad, pre penzije, nalazi u muzejima aeronautike.

"Ovo je kraj jednog doba", smatra Bob van der Linden, s odeljenja za vazdušni saobraćaj i svemir muzeja Smitsonijan iz Vašingtona.

"Veliki je, jako udoban, ima stepenice. Prozori su dalje od vas, ima mesta, možete da se opustite", dodao je van der Linden.

Nazvan "kraljicom neba" ili "džambo džetom", 747 je vrlo prepoznatljiv po zadebljalom prednjem delu trupa. Može, zavisno od verzije, prevoziti više od 600 putnika, ima četiri motora i dva nivoa sedišta za putnike, od kojih je ona viša namenjena prvoj klasi.

Zamišljen je da bi se odgovorilo na ekspanziju u saobraćaju i ublažio problem zagušenja aerodroma. 747 je otvorio put drugom nebeskom divu, Erbasu A380 koji je stavljen na tržište 2005, ali ga američke kompanije zaobilaze.

Projekat je nastao kada je Huan Trip, osnivač Pan Ema, početkom 1960-ih pristupio svom prijatelju Bilu Alenu, predsedniku Boinga.

"Prvobitna zamisao je bila da se uzmu dva trupa poput onih aviona 707 (tada najvećeg) i da se stave jedan na drugog, ali su Boingovi inženjeri shvatili da to ne bi funkcionisalo jer bi bilo teško evakuisati putnike u hitnim situacijama", priseća se Majkl Lombardi. Tada su se dosetili velikog aviona s dva hodnika, koji će postati model za buduće avione za duge linije.

Prvi komercijalni let imao je 1970, ali su narudžbine kasnile. "Tada je izgledalo da je 747 greška", rekao je Lombardi.

Ali, bio je i ostao najveći putnički avion sve do dolaska do dolaska A380.

Boing će ipak nastaviti i dalje da proizvodi 747 za prevoz tereta, vojne operacije i američkog predsednika.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track