Najnovije vesti

EKSTREMNE RAZLIKE: Šačica najbogatijih ima novca koliko i polovina najsiromašnijih u svetu zajedno
Foto: Profimedia

problem će postati sve gori

EKSTREMNE RAZLIKE: Šačica najbogatijih ima novca koliko i polovina najsiromašnijih u svetu zajedno

Planeta

Jaz između bogatih i siromašnih u svetu postaje sve ekstremniji, što potvrđuju i najnoviji podaci prema kojima je sedam miliona ljudi, najbogatijih 0,1 odsto svetske populacije, uvećalo od 1980. godine svoje bogatstvo koliko i polovina najsiromašnije populacije zajedno, odnosno 3,8 milijardi ljudi.

U izveštaju o svetskoj nejednakosti, koji je objavio francuski ekonomista Tomas Piketi, a na kojem je radilo više od 100 istraživača širom sveta, upozorava se da je nejednakost u pojedinim državama dostigla „ekstremne nivoe“ i da će problem postati samo još veći, ako vlade ne preduzmu koordinisane akcije za povećanje poreza i suzbijanje prakse izbegavanja plaćanja poreza, prenosi britanski list "Gardijan".

Razlike u bogatstvu su postale "ekstremne" u Rusiji i SAD, navode ekonomisti.

Oko 1,0 odsto najbogatijih u SAD je 2014. godine u svojim rukama držalo 39 odsto ukupnog bogatstva u toj zemlji, što je porast sa 22 odsto iz 1980. godine.

Najbogatiji čovek na svetu je osnivač i izvršni direktor Amazona, Džef Bezos, koji poseduje bogatstvo u vrednosti od 98,8 milijardi dolara, prema "Blumbergovom" indeksu milijardera.

Bezos, najveći akcionar u Amazonu, uvećao je svoje bogatstvo za 33 milijarde dolara samo u protekloj godini.

Pet najbogatijih ljudi na svetu zajedno – Bezos, Bil Gejts, Voren Bafet, Amansio Ortega i Mark Zakerberg – poseduju bogatstvo u vrednosti od 425 milijardi dolara.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NE ZNAJU ŠTA ĆE S PARAMA: Ovi klinci su zbog bahatosti postali zvezde Instagrama!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...