ISTORIJSKA ODLUKA: Norveška izglasala dekriminalizaciju droga - Želimo da pomognemo zavisnicima, a ne da ih tretiramo kao kriminalce
Foto: Profimedia

Revolucija

ISTORIJSKA ODLUKA: Norveška izglasala dekriminalizaciju droga - Želimo da pomognemo zavisnicima, a ne da ih tretiramo kao kriminalce

Planeta -

Norveška će postati prva skandinavska država koja će dekriminalizovati upotrebu droge

Većina poslanika u norveškom parlamentu izglasala je predlog o dekriminalizaciji droge, u istorijskom potezu koji su podržali konzervativci, liberali, laburisti i socijalisti. Poslanici su pozvali vladu na reformu politike o drogama.

Svejnung Stensland, zamenik lidera zdravstvenog odbora Storting, izjavio je za lokalne medije: "Važno je naglasiti da nećemo legalizovati marihuanu i ostale droge, nego ih dekriminalizovati. Promena će trajati neko vreme, ali to znači promenu vizije: Zavisnike ćemo lečiti kao bolesnike, a nećemo ih tretirati kao kriminalce i kažnjavati klasičnim kaznama."

foto: Youtube screnshot/CTV News

Član socijalističke stranke Nikolas Vilkinson izjavio je da je cilj parlamenta da se prestane s kažnjavanjem ljude koji pate te da im se umesto toga pomogne i pruži medicinska nega.

Norveški izveštaj o drogi objavljen ove godine pokazuje da je u 2014. 266 osoba umrlo od posledica narkotika, što je veći broj takvih smrti u odnosu na ranije godine. Norveška će se ovom odlukom pridružiti Holandiji, Urugvaju, nekim američkim državama i Portugaliji, koje imaju najmanji broj smrti povezanih s drogom u Evropskoj uniji nakon što je dekriminalizovano posedovanje droge.

(Kurir.rs/index.hr)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja