Kinezi uživo pratili spuštanje kapsule sa astronautima
Foto: REUTERS

Stigli

Kinezi uživo pratili spuštanje kapsule sa astronautima

Planeta -
Povratak kosmičkog tria, uključujući i prve žene kosmonauta u toj zemlji, obavljen je u zabačenoj peskovitoj oblasti na severu Kine

PEKING - Kineska kosmička letelica sa tri astronauta vratila se danas na Zemlju pošto je okončala najsloženiju i najdužu operaciju Pekinga u orbiti, što je jedan od ključnih koraka ka ostvarenju njegovih planova za izgradnju svemirske stanice 2020. godine.

Povratak kosmičkog tria, uključujući i prve žene kosmonauta u toj zemlji, obavljen je u zabačenoj peskovitoj oblasti na severu Kine, a cela nacija je uživo mogla da prati na malim ekranima sletanje kapsule "Šendžou 9".

Spasilačke službe su ubrzo opkolile kapsulu, a agencija Sinhua je javila da je troje kosmonauta u dobrom psihofizičkom stanju.

Tokom misije kosmičke letelice, koja je trajala skoro dve nedelje, astronauti su uspešno izveli ručno spajanje kapsule sa modulom "Tijangong 9" u orbiti Zemlje, što je takođe uživo prenosila kineska državna televizija.

Troje astronauta protekle sedmice su živeli i radili u modulu kako bi se pripremili za život u svemirskoj stanici tokom dužeg vremenskog perioda.Sledeći potez koji je planirao Kineski svemirski program je da do kraja 2012. na modul pošalje još jednu ljudsku posadu, kao i da do 2020.

"Tijangong 9", lansiran prošle godine, zameni stalnom svemirskom stanicom.Planirano je da ta svemirska stanica bude teška oko 60 tona, što bi bilo neznatno lakše od stanice "Skajlab" koju je američka NASA lansirala 70-ih godina i oko šest puta lakše od Međunarodne svemirske stanice - zajedničkog projekta 16 država koji se nalazi u Zemljinoj orbiti.

Posadu "Šendžoua 9" čine prva žena astronaut - Liju Jang (33), iskusni komandant misije Jing Haipeng (45) i astronaut Liju Vang (43).Reč je o četvrtoj kineskoj misiji sa ljudskom posadom u kosmosu.Kina je, posle Rusije i SAD, jedina koja je samostalno slala ljude u kosmos.

http://www.youtube.com/watch?v=8Y4KiWrfosA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track