ZAOKRET UDESNO: Milijarder Sebastijan Pinjera novi predsednik Čilea
Foto: AP

PREDSEDNIČKI IZBORI

ZAOKRET UDESNO: Milijarder Sebastijan Pinjera novi predsednik Čilea

Planeta -

Santjago - Milijarder i bivši predsednik Sebastijan Pinjera (68) pobedio je na predsedničkim izborima u Čileu sa osvojenih 54,57 odsto glasova.

Njegov protivkandidat, levičarski novinar i senator Alehandro Giljijer (64), koji je prema skoro potpunim rezultatima osvojio 45,43 odsto glasova, priznao je "težak poraz" i čestitao pobedniku.

Rezultati izbora pokazuju da je Čile krenuo stopama drugih južnoameričkih zemalja, praveći politički zaokret udesno. Pinjera se u i uoči prvog kruga smatrao favoritom, ali je osvojio manje glasova nego što je očekivao. On je tokom kampanje obećao smanjenje poreza na brz ekonomski rast, dok je Gilijer želeo da vlada nastavi sa progresivnim reformama odlazeće predsednice Mišel Bešle.

foto: EPA

Alehandro Giljijer (levo) čestita Sebastijanu Pinjeri (desno)

Pinjera je u prvom krugu osvojio 36 odsto glasova, a u kampanji je predlagao smanjenje poreza na biznis radi oživljavanja privrednog rasta, kao i pokretanje četvorogodišnjeg plana u vrednosti od 14 milijardi dolara, koji bi uključivao nove investicije u infrastrukturu. I sam je priznao da je "u prvom krugu osvojio manje glasova nego što se očekivalo, a u drugom više nego što je bilo očekivano".

foto: AP

Novi predsednik se obratio građanima uz svog protivnika, koji je obećao da će voditi "konstruktivnu opoziciju".

Inače, Sebastijan Pinjera vlasnik je 100 odsto akcija nacionalne televizijske mreže, 27 odsto akcija LAN erlajnsa, 13 odsto akcija fudbalskog kluba Kolo-Kolo, kao i još nekoliko poznatih čileanskih kompanija. Forbs ceni da je težak najmanje milijardu dolara.

Pravo glasa u Čileu ima oko 14,3 miliona građana.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track