SKANDAL U FINSKOJ: Raskrinkane tajne rabote da je HELSINKI RADIO RUSIJI O GLAVI!
Foto: Profimedia

Vlada u panici

SKANDAL U FINSKOJ: Raskrinkane tajne rabote da je HELSINKI RADIO RUSIJI O GLAVI!

Planeta -

Pošto je finski list Helsingin Sanomat objavio tajne informacije vojno-obaveštajne službe zemlje, posebno one o Rusiji, u zemlji je izbio skandal.

Kriminalistička policija u Finskoj pokrenula je istragu, a predsednik i ministar odbrane su reagovali na objavljivanje tajnih podataka.

Naime, skandal je izbio u subotu, 16. decembra, kada su novine Helsingin Sanomat objavile veliki članak pod naslovom “Tajno mesto Finske” i podatke o obaveštajnom institutu u gradu Tikakoski u središnjem delu zemlje.

List navodi da je institut navodno zadužen za nadzor ruskih oružanih snaga na području bivše Lenjingradske vojne oblasti.

Vest nije prošla neopaženo i uzrokovala je veliki skandal u samom vrhu vlasti u Finskoj. Predsednik i ministar odbrane su zahtevali da sigurnosne službe i policija pokrenu istragu o tome ko je tajne informacije dostavio novinarima. Prema njihovom mišljenju, otkrivanje takvih činjenica “predstavlja rizik za sigurnost zemlje”.

Iz lista navode da je glavna delatnost obaveštajnog centra u mestu Tikakoski praćenje ruskih oružanih snaga, otkrivanje i lociranje pokreta vojnih snaga u zoni bivše Lenjingradske vojne oblasti.

“U praksi, jedinica beleži, analizira i klasifikuje elektromagnetno zračenje ruskih oružanih snaga. To je metod kojim jedinica stvara elektronski snimak procene vojnika, snaga, vođstva, zadataka i promena u operacijama na području Rusije”, navodi se u članku.

Jednostavnije rečeno, centar pravi elektronske karte koje omogućuju otkrivanje neprijateljskih planova, obaveštajnih informacija, PVO, pomoćne vojne strukture komunikacije, radare...

Prema rečima ministra odbrane Jusia Ninistöa, objavljivanje tajnih dokumenata “uvek je ozbiljna stvar”, jer može da “utiče i na nacionalnu sigurnost i na odnose Finske s drugim zemljama”.

Sauli Ninistö, predsednik Finske, izrazio je zabrinutost zbog curenja podataka i smatra da je “objavljivanje tajnih dokumenata kritično sa stajališta državne sigurnosti i uzrokuje veliku štetu”.

Kako su tajni dokumenti dospeli u uredništvo lista Helsingin Sanomat još uvek nije jasno. Rasprave se vode od mogućnosti da je novinarima podatke dao nepoznati zaposleni vojno-obaveštajne službe do političkog podmetanja opozicije, dok neki veruju da su podaci stigli od ruskih službi da bi pokazali Finskoj, koja je decenijama dokazivala svoju neutralnost u Hladnom ratu, kako u Moskvi vrlo dobro znaju šta rade, posebno u vreme sve većeg pritiska da zemlja uđe u NATO, čemu se Helsinki do sada uspešno opirao.

(Kurir.rs/Logično.com)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track