Najnovije vesti

(VIDEO) UPOZNAJTE STALJINA: Diktatoru je samo jedna žena uspela da smekša srce, voleo je vesterne i skoro dobio Nobela
Foto: Wikipedia

nepoznato o sovjetskom lideru

(VIDEO) UPOZNAJTE STALJINA: Diktatoru je samo jedna žena uspela da smekša srce, voleo je vesterne i skoro dobio Nobela

Planeta

Komunistički diktator Josif Staljin, koji je već godinama na vrhu liste kao jedan od najgorih masovnih ubojica 20. stoljeća i danas je predmet mnogih rasprava, a u uz njega se vežu razni mitovi i legende.

Donosimo vam malo poznate činjenice vezane za njegov privatni život.

 

Čelični čovek

 

Pravo ime čoveka pod čijom su vladavinom desetine miliona ljudi izgubili živote bilo je Josif Visarionovič Džugašvili. Otac mu je bio postolar, a nekadašnji prvi čovek Rusije počeo je, kako tvrde neki istoričari, da koristi ime Staljin kako bi se udaljio od svojih gruzijskih korena. Počeo ga je koristiti 1910. kao 31-godišnjak. U prevodu Staljin znači "Čovek od čelika".

 

Studirao je teologiju

 

Pre nego što se priključio revolucionarnom pokretu i postao veliki pobornik ateizma Staljin je studirao teologiju u pravoslavnom bogosloviji u Tbilisiju. Njegova majka je htela da joj sin postane sveštenik jer tako nikad neće živeti u bijedi i siromaštvu pa je 16-godišnji Staljin, nakon što je dobio stipendiju, krenuo u bogosloviju. Odatle je izbačen jer se pridružio ilegalnoj Ruskoj socijaldemokratskoj radničkoj stranci. U bogosloviji mu je nadimak bio Soso, a stipendiju jer dobio jer je bio najbolji učenik u celoj školi.

Imao je problematične roditelje

 

Otac mu je bio alkoholičar koji je sina i suprugu krvnički tukao. Majka Ekatarina koja je radila kao pralja želela je sina da izvede na pravi put pa je i od nje znao da dobije batine. U starosti se o njoj dobro brinuo, ali ju je retko posećivao, a jedan od poslednjih razgovora majke i sina tekao je ovako:

 

"Zašto si me toliko tukla?"

"Zato si tako dobro ispao. Josife, a tko si ti sad u stvari?"

"Majko, sjećaš se cara? Pa, ja sam ti kao car".

"Bolje bi bilo da si postao svećenik".

 

Radio kao meteorolog

 

Nakon što je izbačen Staljin je radio kao meteorolog u Tbilisiju. Glavni posao je bio da beleži količinu padavina i proverava atmosferski protisak. To je bio njegov prvi i poslednji regularan posao. Nakon toga postaje revolucionar sa punim radnim vremenom, a živeo je od donacija.

 

Iskompleksiran zbog izgleda

 

Staljin je često patio zbog svog fizičkog izgleda. Rođen je sa spojenim drugim i trećim prstom na levoj nozi. Kao dečak borio se sa malim boginjama pa su mu zauvek ostali ožiljci koji su morali da se retuširaju na svim fotografijama. Takođe, imao je kraću levu ruku. Naime, s 12 godina imao je nesreću s konjskom zapregom. Ruka mu je spašena operacijom. Bio je visok samo 165 centimetara. Zbog toga je često fotografisan kako sedi ili sa aparatom postavljenim odozdo da bi izgledao viši.

Bio je fasciniran kaubojskim filmovima

 

Diktator je bio veliki obožavalac američkih vesterna. Često je organizovao zajedničke projekcije u svom privatnom bioskopu gde je uvek bio i njegov lični prevdilac. Izgradio je bioskopsku dvoranu u svakoj svojoj rezidenciji širom SSSR-a. Omiljeni glumci su mu bili Spenser Trejsi, Klark Gejbl i Džon Vejn.

 

Skoro je dobio Nobelovu nagradu

 

Staljin je dva puta bio nominiran za Nobelovu nagradu i to 1945. i 1948. godine zbog "velikih zasluga za borbu protiv nacizma i ostvarivanje pobede u Drugom svetskom ratu". Staljin je proglašen ličnošću godine magazina 'Tajm' 1939. i 1942. godine.

 

Obožavao slatka vina

 

Osim votke od alkohola je najviše voleo da pije vina i to ona gruzijska, aromatizovana. Najdraže mu je bilo vino sa kusom maline imena Kvančkara.

Jedna žena mu umrla, a druga se ubila

 

Njegova prva supruga Jekaterina Svanidze sa kojom se venčao kao 26-godišnjak umrla je nakon šest godina braka. Dobili su sina Jakova. Umrla mu je na rukama .

 

"Ovo je stvorenje smekšalo moje kameno srce. Umrla je i s njom su umrli moji posljednji topli osećaji prema ljudima", rekao je.

 

I zaista, tada je postao puno hladniji, rezigniraniji. Postao je brutalan. Vaspitanje tada jednogodišnjeg sina Jakova prepustio je porodici pokojne žene. Tek kao 14-godišnjak Jakov upoznaje oca i počinje kod njega da živi.

 

Druga supruga Gruzijka Nadežda Alilujeva imala je 17 godina kad je s njom započeo vezu. Njemu je bilo 39 godina. Ona je inače jedno vreme radila kao daktilografkinja u Lenjinovom uredu. Nakon 13 godina braka i rođenja sina Vasilija i kćeri Svetlane, Nadežda koja je patila od depresije počinila je samoubistvo.

 

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Wikipedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...