PLAŠE SE ISTRAGE: Pronađena masovna grobnica u Mjanmaru, vlasti zabranile posetu predstavnice UN!
Foto: EPA/Tracey Nearmy

nisu čista posla

PLAŠE SE ISTRAGE: Pronađena masovna grobnica u Mjanmaru, vlasti zabranile posetu predstavnice UN!

Planeta -

Mjanmar je zabranio nezavisnoj istražiteljki UN za ljudska prava Janghi Li da poseti tu zemlju dok joj traje mandat, a u trenutku kada je 10 tela otkriveno u masovnoj grobinici u problematičnoj državi Rakajn.

Janghi Li, specijalni izvestilac UN, rekla je u sredu da je planirala da obiđe Mjanmar u januaru 2018. da bi procenila kakva je situacija kada je reč o ljudskim pravima širom zemlje, uključujući navodna zlostavljanja pripadnika muslimanske manjine Rohingja u državi Rakajn.

Nezavisna istražiteljka UN za ljudska prava u Mjanmaru, međutim, kaže da joj je iz te zemlje poručeno da s njom više neće sarađivati, prenosi Rojters.

foto: EPA/Tracey Nearmy

"Na ovu objavu da neće biti saradnje dok mi traje mandat može se samo gledati kao na snažan nagoveštaj da se nešto uzašno strašno događa u Rakajnu, kao i u ostatku zemlje", ocenila je ona u saopštenju.

AP navodi da je vojska Mjanmara saopštila da je počela istraga forenzičara nakon što je 10 tela otkriveno u masovnoj grobnici u selu u državi Rakajn, u kojoj su bezbednosne snage zemlje sprovele "brutalnu akciju" protiv pripadnika muslimanske manjine Rohingja.

Lokalni zvaničnici saopštili su u utorak da pregledaju 10 neidentifikovanih tela, pronađenih u ponedeljak u blizini groblja u selu.

foto: EPA/Tracey Nearmy

Više od 630.000 Rohingja pobeglo je u Bangladeš od kada su bezbednosne snage u susednom Mjanmaru pokrenule nasilnu akciju protiv Rohingja muslimana 25. avgusta, što je preraslo u najveću izbegličku krizu u Aziji poslednjih decenija.

UN i SAD optužuju vojsku Mjanmara za kršenje ljudskih prava Rohigja u Rakajnu, uključujući za ubistva, silovanja i spaljivanja njihovih kuća.

UN su osudile nasilje kao etničko čišćenje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Treacy Nermy

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja