PUTIN SE SPREMA ZA TREĆI SVETSKI RAT: Predsednik Rusije je majstor u strategiji!
Foto: AP

KAMELEON

PUTIN SE SPREMA ZA TREĆI SVETSKI RAT: Predsednik Rusije je majstor u strategiji!

Planeta -

NJUJORK - Ruski predsednik Vladimir Putin priprema se za treći svetski rat i on je majstor u geopolitičkoj strategiji.

Kako prenosi magazin Njuzvik, Putin koristi konflikte u Siriji i Ukrajini da bi proširio ruski uticaj, dok u zemlji vlast građane plaši spoljnim neprijateljem.

Eskadrila aviona

Uz to, vojni budžet je u 2017. povećan na 65 milijardi dolara, a Putin je formirao nacionalnu gardu koja broji 330.000 pripadnika i koja je pod njegovom ličnom komandom.

- Svako veče državne televizije prikazuju slike iz Sirije na kojima su ruski borbeni avioni u akciji. Te emisije su protkane i slikama NATO tenkova i trupa na ruskim granicama. Kremlj građanima poručuje da je zemlja u ratu. Od septembra 2015. u Siriji se nalazi eskadrila sa 36 ruskih aviona i 4.751 ruski vojnik smešten u bazi Kmeimim. Na istoku Ukrajine ruske vojnike u neobeleženim uniformama zovu „mali zeleni“. U pitanju je najstarija politička varka: ujediniti zemlju zbog izmišljenog spoljnjeg neprijatelja kako bi javnost odvratio od domaćih problema - prenosi Njuzvik.

foto: AP

Pavel Felgenhauer, kolumnista Nove gazete, otkriva deo strategije:

- Putin nema novca da ponudi građanima. Prihodi domaćinstva se smanjuju četiri godine zaredom. Ekonomija je na ivici ambisa. Putin će u kampanji tvrditi da je zemlja pod opsadom i da joj preti napad.

Igra na sigurno

Ova strategija ima i drugu stranu medalje. Još 2013. Kremlj je usvojio novu vojnu strategiju predviđajući niz konflikata u kojima će zemlja učestvovati do 2025. U tom smislu, zbližavanje sa Turskom, Egiptom i Iranom, kao i odbijanje jasne osude S. Koreje, dok su odnosi sa SAD na najnižem nivou još od Hladnog rata, ukazuju na to da je samo iskra dovoljna da zapali rat velikih razmera na koji je Putin očigledno spreman.

Kurir/E.K.

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja