NE ODLAZE BAŠ SVI IZ SIRIJE: Rusija će u toj zemlji imati pomorsku bazu još 49 godina
Foto: Profimedia

PARLAMENT GLASAO

NE ODLAZE BAŠ SVI IZ SIRIJE: Rusija će u toj zemlji imati pomorsku bazu još 49 godina

Planeta -

Ruski parlament glasao je danas za produženje zakupa pomorske baze u Siriji za još 49 godina, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimično povlačenje ruskih trupa iz te ratom razorene zemlje.

Državna Duma glasala je za ratifikovanje sporazuma sa Sirijom, koji je podneo Putin, čime Rusija zadržava svoje vojne brodove u mediteranskoj bazi u Tartusu još 49 godina.

Taj sporazum, takođe, omogućava Rusiji da tamo zadrži 11 brodova istovremeno, uključujući nuklearno naoružane brodove.

Rusija operiše i u vazduhoplovnoj bazi u priobalnom regionu Sirije koji je uporište sirijskog predsednika Bašara al-Asada od početka sukoba u martu 2011.

Putin je ranije ovog meseca naložio delimično povlačenje iz Sirije, ali je rekao da će Rusija zadržati tamo svoje vojno prisustvo.

Ruska vazdušna kampanja u Siriji, koja je počela u septembru 2015, pomogla je da se talas građanskog rata okrene u korist Asada, dugogodišnjeg saveznika Moskve.

Inače, ruski parlament je glasao u trenutku kada se osma runda "tehničkih" pregovora o Siriji, u kojima posreduju Rusija, Iran i Turska, nastavlja u prestonici Kazahstana, Astani.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! TROVANJE U VLADI SRBIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track