VEĆ MU ODOBREN ZAHTEV: Ako bude želeo, Holandija je spremna da primi Sakašvilija
Foto: EPA

MINISTAR POTVRDIO

VEĆ MU ODOBREN ZAHTEV: Ako bude želeo, Holandija je spremna da primi Sakašvilija

Planeta -

Holandija je spremna da primi bivšeg predsednika Gruzije,a ukrajinskog opozicionara Mihaila Sakašvilija, ako odluči da napusti Ukrajinu, izjavio je danas u Hagu ministar spoljnih poslova Holandije Halbe Zijlstra.

"On je oženjen Holanđankom i ako bude podneo zahtev za pasoš, dobiće ga, jer to dozvoljava holandski zakon", rekao je holandski mministar novinarima posle sastanka s generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

Holandski mediji su preneli da je Sakašvili podneo zahtev za ulazak u Holandiju i da je taj zahtev odobren.

foto: EPA

"Sakašvilijev advokat je uputio zahtev službi za imigraciju i naturalizaciju o mogućnostima da dobije takozvano porodično spajanje sa suprugom Holandjankom u Holandiji", rekli su Frans presu holandski zvaničnici.

Služba za imigraciju je utvrdila da bi Sakašviliju mogao da bude odobren privremeni boravak. Sakašvli je oženjem Sandrom Relofs iz Terneuzena, na jugozapadu Holandije i imaju dva sina.

foto: AP

Sakašvili je bio vođa mirnih prozapadnih protesta u Gruziji 2003. godine, koji su doveli do smenjivanja njenog predsednika Eduarda Ševernadzea, na čijem je mestu bio od januara 2004. do novembra 2013. godine. Za njim je kasnije raspisana poternica u toj zemlji.

Potom je Sakašvili bio guverner ukrajinskog regiona Odese, od maja 2015. do novembra 2016. godine, kada je podneo ostavku, žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

Bez državljanstva Gruzije Sakašvili je ostao kada je stekao ukrajinsko, ali je i to državljanstvo izgubio jer mu ga je jula ove godine oduzeo predsednik Ukrajine Porošenko.

Iako bez državljanstva, Sakašvili je uspeo da se vrati u Ukrajinu u septembru, na silu - uz pomoć pristalica koje su probile policijski kordon na poljsko-ukrajinskoj granici.

Sakašvili je potom uhapšen zbog optužbe za podsticanje vojnog udaara, ali je pušten na slobodu dok traje istraga.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track