(VIDEO) DRAMATIČNO UPOZORENJE GENERALA AMERIČKIH MARINACA: Spremite se za rat u ova dva regiona
Robert Neler, Foto: AP

jasno

(VIDEO) DRAMATIČNO UPOZORENJE GENERALA AMERIČKIH MARINACA: Spremite se za rat u ova dva regiona

Planeta -

Komandant američkih marinaca upozoro je vojnike stacionirane u Norveškoj da se spreme za predstojeći rat.

"Nadam se da grešim, ali rat dolazi", rekao je general Robert Neler, koji je posetio američke snage. "Svojim prisustvom ovde vi vodite informacioni i politički rat". Neler tvrdi da u bliskoj budućnosti Rusija i Pacifik mogu biti oblasti konflikta. I njegov kolega zastavnik Ronald Grin ima isto mišljenje. "Setite se zašto ste ovde", kaže Grin. " Oni gledaju vas, kao što i mi posmatramo njih. Vrlo lako možemo podići broj sa 300 na 3.000 marinaca u ovoj zemlji", kaže. Upozorenje je usledilo nakon što je dan ranije ministar odbrane Džim Matis rekao vojnicima u Fort Bragu da su se nad Korejskim poluostrvom nadvili "olujni oblaci".

Dolazak Nelera i Grina u Norvešku podudario se sa povećanim tenzijama između SAD i njenih saveznika u NATO i Rusije. Prema navodima sajta Militari.com, Rusija je upozorila Norvešku da će odluka da primi nove američke jedinice, koje će ostati do kraja 2018., loše uticati na međusobne odnose. Norveška je insistirala da ima američke trupe, kako bi ojačala veze sa NATO, ali i omogućila saveznicima sprovođenje vežbi u ekstremnim uslovima.

Neler tvrdi da SAD može da prebaciti svoj fokus sa Bliskog istoka ka istočnoj Evropi.

Rusija je navodno bila nezadovoljna zbog prisustva američkih trupa blizu svojih granica. 300 marinaca raspoređeno u Norveškoj u junu 2016. i to su bile prve strane trupe u toj zemlji od Drugog svetskog rata. U septembru ove godine Rusija je sprovela zajedničku vojnu vežbu sa susednom Belorusijom, u kojoj je učestovalo 12.700 vojnika. U novoj Strategiji nacionalne bezbednosti Trampove administracije koju je predsednik SAD predstavio u ponedeljak, Rusija i Kina su prikazane kao dve svetske sile koje umanjuju "američku moć, uticaj i interes, i pokušavaju da naruše američku bezbednost i prosperitet."

Kurir.rs/Foxnews.com

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) RUSI NAM VRATILI MESO ZARAŽENO OPASNOM BAKTERIJOM?! Jedemo li namirnice koje nisu uništene?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track