LAVROV RAZBIO PROPAGANDU: Nema nove gvozdene zavese između Rusije i SAD
Foto: EPA, Foto: EPA/Justin Lane

RUSKI MINISTAR OTVORENO

LAVROV RAZBIO PROPAGANDU: Nema nove gvozdene zavese između Rusije i SAD

Planeta -

Ne postoji nova "gvozdena zavesa" između Rusije i SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Ne mislim da se termin ’gvozdena zavesa‘ može primeniti na rusko-američke odnose u savremenoj fazi", rekao je Lavrov naglašavajući da postoje problemi u odnosima dveju zemalja.

Šef ruske diplomatije objasnio je situaciju činjenicom da je u Sjedinjenim Američkim Državama nastao još jedan napad makartizma, na koji američko društvo nije razvilo imunitet.

"Ali, lično sam uveren — kao što je nekad u SAD svima dojadio i prekinuo se ’lov na veštice‘ koji je organizovao senator Džozef Makarti, tako će u trenutnoj situaciji doći do otrežnjenja, a nakon njega i isceljenja. Mada će vreme biti uzalud izgubljeno", naglasio je Lavrov.

Rusofobična histerija u Vašingtonu dobila je već paranoidan karakter, ona ne dozvoljava da Rusija i SAD krenu u pravcima važnim za njih, a takođe izaziva dodatne tenzije u svetu, dodao je Lavrov.

"U odnosima dveju država postoji mnogo problema, kako starih tako i nedavno nastalih, ili tačnije rečeno veštački stvorenih. Glavni problem je rusofobična histerija koja je zahvatila politički establišment u Vašingtonu i već stekla, bez preterivanja, paranoidni karakter. Upravo ona ne dozvoljava da se krećemo napred u pravcima važnim za naše zemlje i izaziva dodatne tenzije na svetskoj sceni", naglasio je ruski ministar.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track