(VIDEO) TAJNO KOPALI TUNELE U LEDU ZA NAPAD NA MOSKVU: Otkrivena američka nuklearna baza na Grenlandu, a ono što su tamo ostavili može sve da nas uništi!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

zastrašujuća pretnja po čovečanstvo

(VIDEO) TAJNO KOPALI TUNELE U LEDU ZA NAPAD NA MOSKVU: Otkrivena američka nuklearna baza na Grenlandu, a ono što su tamo ostavili može sve da nas uništi!

Planeta -

Tajna, napuštena nuklearna baza na Grenlandu, koju su Sjedinjene Američke države koristile tokom Hladnog rata, pojavila se posle topljenja zbog globalnog zagrevanja.

Ukoliko led nastavi da se otapa ovom brzinom, toksični otpad mogao bi da završi u moru. Baza "Kamp Sentčuri" sa prvim mobilnim nuklearnim generatorom, otvorena je 1959. godine.

U bazi je radilo 200 pripadnika američke vojske. Sama baza imala je tri kilometra podzemnih tunela koji su bili ukopani duboko u led.Ova baza bila je od posebno značajna za Ameriku 1967. godine u vreme Hladnog rata.

Čak ni vlada Danske, na čijoj se tadašnjoj teritoriji nalazila baza nije znala šta je njena prava svrha. U kampu je razvijan tajni projekat "Ledeni crv" kojim bi Amerika mogla kroz ledene tunele da ispali nuklearne rakete na SSSR.

Naučni tim američke baze imao je plan da tunelima iz "Sentčurija" omogući ispaljivanje 600 raketa koje bi mogle da pogode ciljeve u Moskvi.

Međutim, zbog otapanja leda, morali su da zatvore bazu, ali je ostalo 9.200 tona hemijskog otpada ispod leda. Postoji opasnost da ova ogromna količina opasnog otpada, koji izaziva kancer kod ljudi, završi u vodi oko baze, azatim se strujama raširi i dalje.

Otpad je zakopan ispod ledenog zida od 35 metara, ali naučnici smatraju da bi zbog globalnog zagrevanja, ceo zid mogao da nestane u narednih 75 godina.

Ova baza mogla bi da stvori tenzije na relaciji SAD-Grenland-Danska i da predstavlja multi-nacionalni ali i multi-generacijski problem. Pentagon je već najavio da će američka vlada da "sarađuje sa Danskom i Grenlandom oko rešavanja ovog problema".

Donald Tramp, predsednik SAD jedan je od pobornika ideje da je globalno zagrevanje mit. Zbog toga je odlučio da se Amerika povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Kurir.rs/Independent

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track