ŠVEDSKA MINISTARKA OČAJNA: Puni smo migranata, nek idu negde drugde!
Foto: EPA/Valda Kalnina

NEMAJU VIŠE KUD

ŠVEDSKA MINISTARKA OČAJNA: Puni smo migranata, nek idu negde drugde!

Planeta -

STOKHOLM - Švedska ministarka finansija Magdalena Anderson izazvala je kritike u toj nordijskoj naciji, koja sebe vidi kao "veliku humanitarnu snagu", rekavši da je Stokholm iscrpeo svoje resurse tako što je uzeo više izbeglica posle dramatičnog talasa 2015. i da bi migranti trebalo da nađu sreću drugde u EU.

Andersonova, inače iz Socijaldemokratske partije, istakla se svojim stavovima protiv neuspešnih procedura intergracije zemlje, naglašavajući da su kapaciteti nacije dostigli granicu migrantske krize 2015. godine, kada je Švedska preuzela 163.000 izbeglica, prenosi Sputnjik pozivajući se na švedski Dagens Nihter dejli.

"Integracije ne rade kako treba. Nisu radile ni pre 2015. godine, međutim za mene je očito da ne možemo imati veći broj azilanata od onog koji možemo da integrišemo. To nije dobro ni za ljude koji dolaze a ni za društvo u celini", rekla je Andersonova za Dagens Nihter dejli.

Prema njenim rečima, fokus mora da bude na onima koji su dobili pravo da ostanu u Švedskoj, kao i da im se obezbedi smeštaj, obrazovanje i posao.

Zbog toga je ona rekla da bi izbeglice i migranti trebali da traže azil u nekoj drugoj zemlji EU gde imaju veće mogućnosti.

Ministar obrazovanja Gustav Fridolin iz Zelene stranke istakao je da vlada Švedske ne deli stavove Anderson, kao i da švedski model znači otvorenu zemlju. Prema njegovim rečima, postoji rizik da ukoliko stavove Andersonove podele druge države EU neće biti utočišta za one koji imaju potrebu za tim.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Valda Kalnina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track