NAVALJNI UPORAN: Iako mu nije mu dozvoljeno da se kandiduje, najavio tužbu
Foto: AP

OSUĐEN ZBOG PRONEVERE

NAVALJNI UPORAN: Iako mu nije mu dozvoljeno da se kandiduje, najavio tužbu

Planeta -

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izjavio je da će se žaliti na današnju odluku Centralne izborne komisije Rusije kojom mu zvanično nije dozvoljeno da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima.

"Svakako ćemo se svuda žaliti na ovu odluku. I Ustavnom sudu i gde god je moguće", rekao je Navaljni.

Izborna komisija je odbila da registruje grupu birača koji su juče potpisima podržali kandidaturu Navaljnog. Njemu je kandidovanje onemogućeno pošto je 2013. godine krivično osuđen za proneveru 16 miliona rubalja (oko 236.000 evra).

On je dodao da je bio skeptičan povodom šansi da mu izborna komisija omogući da se kandiduje.

Za odluku je glasalo 12 članova izborne komisije, dok je jedan bio uzdržan.

Izborna komisija je saopštila da je formiranje grupe birača koji podržavaju opozicionara u skladu sa zakonom, ali da on nema pravo učešća na predsedničkim izborima zbog sudske presude koja nije ukinuta.

Navaljni, koji je izgradio ime otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika, organizovao je ove godine nekoliko talasa demonstracija kako bi povećao pritisak na Kremlj, a veliki protesti 26. marta bili su najmasovniji u Rusiji u poslednjih pet godina.

Predsednički izbori zakazani su za 18. mart a prema anketama, ruski predsednik Vladimir Putin uživa podršku oko 80 odsto birača.

Navaljni je ranije rekao da će voditi kampanju za bojkot glasanja ako mu ne bude dozvoljeno da bude predsednički kandidat.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! VLADA SRBIJE JEDVA DOBILA TROJKU!!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track