(VIDEO) HOROR PRIČE KOJE DONOSE OSMEH NA LICA: Ovo je 10 Božićnih pesama sa jezivom pozadinom!
Foto: EPA/Robert Ghement

MRAČNI ugao

(VIDEO) HOROR PRIČE KOJE DONOSE OSMEH NA LICA: Ovo je 10 Božićnih pesama sa jezivom pozadinom!

Planeta -

Od prvih ukrasa koji osvanu po gradovima, pa sve do posle pravoslavne Nove godine, božićne pesme se mogu čuti u svakoj prodavnici i iz svakog automobila širom sveta.

Uprkos prazničnom uzbuđenju, međutim, neke od najpopularnijih pesama imaju, zapravo, krajnje jezivo poreklo, što može u potpunosti promeniti način slušanja ovih kompozicija.

Sledi lista 10 najbrutalnijih među njima.

10. Pesma iz Koventrija

Ova pesma svoje poreklo vuče iz stare Engleske, kada su sve božićne pesme bile biblijski motivisane. Pesma govori o pokolju nevinih, odnosno, o događaju kada je u Vitlejemu, nedugo posle Hristovog rođenja, kralj Herod naredio masakr muške dece, u pokušaju da se reši Mesije.

9. Dole u onoj šumi

Pesma o vitezu koji krvari je jedna od manje poznatih božićnih pesama, ali datira još iz 15. veka i nije uopšte o Božiću, već o legendi o Svetom Gralu i Hristu koji podleže ranama na krstu. Dvorana koja se pominje u tekstu je navodno Gralov dvorac, a vitez koji krvari sam Isus.

8. Pitam se dok lutam

Dok je autor pesme šetao jednim malim američkim gradićem za vreme Velike Depresije, naleteo je na porodicu koja je upravo bila izopštena iz grada, ali nije imala novca za gorivo da se odveze na neko drugo mesto. Mršava i neokupana devojčica je onda počela da peva neku pesmu u nadi da će joj neko dati novac, ali nije znala više od tri stiha. Kompozitor joj je ipak dao novac, i od tih stihova posle sačinio pesmu o rođenju Hrista.

7. Došlo je naše vreme

Popularna u Nemačkoj, ova pesma je originalno o rođenju Hrista, ali je za vreme nacista promenjen tekst u skladu sa Hitlerovim ratom protiv Božića, budući da je ovaj praznik, zbog njegove povezanosti sa Jevrejima, bio problematičan za taj režim.

6. Crni Pit

Belgijska pesma o popularnom holandskom božićnom liku koji pomaže Deda Mrazu u donošenju poklona zvuči vrlo veselo na prvo slušanje, budući da pevači traže od Pita da pozdravi Dedu i sredi im neke poklone. Problem je što je Pit ima krajnje rasističke stavove i užasno je kontroverzan lik u Holandiji već decenijama.

5. Došli smo da pevamo Božićne pesme

To je verovatno jedna od najpoznatijih pesama iz božićnog korpusa i veselog je karaktera, govoreći o čoveku koji siromašne ljude koji mu dolaze na vrata za Božić časti pivom i novcem. Poreklo, međutim, je prilično jezivo. pesma vuče korene iz feudalne Engleske, kada su vlasnici imanja svojim vazalima davali pivo i hranu da bi se osigurali da ovi neće podići pobunu protiv njih zbog svog teškog materijalnog stanja.

4. Pesma o Haronu

Pesmu je napisao jezuitski misionar koji je pripadao Haronovom plemenu iz Kanade, pa zato ova pesma o rođenju Hrista spaja hrišćansku i lokalnu, pagansku tradiciju. Jezivi deo pesme se odnosi na to kako je autor pesme umro. Naime, dok su pripadnici Haronovog plemena bili blagonakloni prema tome što je on hteo da pomiri njihovu tradiciju sa hrišćanstvom, pripadnici susednog plemena, Irokezi, nisu baš, i kompozitora i par njegovih istomišljenika su uhvatili, mučili, pa spalili na lomači.

3. Pesma o višnjinom drvetu

Pesma govori o nerođenom Isusu, koji iz Marijine materice priča sa njom i Josifom, što već samo po sebi zvuči jezivo. Marija zamoljava Josifa da joj ubere višnju sa drveta, a on joj kaže da joj ga ubere pravi otac deteta, bivajući skeptičan prema priči o bezgrešnom začeću. Isus onda naređuje Josifu da uradi šta mu je Marija rekla, čime se u ovoj pesmi on pokazuje u pomalo pretećem izdanju.

2. Video sam tri broda

Ova pesma zbunjuje stručnjake za Božićne pesme već vekovima. iako neki smatraju da pesma govori o tri mudra čoveka, predstavljenih od strane tri broda, danas popularna teorija kaže da pesma zapravo govori o prenošenju lobanja tri mudraca u Kelnsku Katedralu u Nemačkoj.

1. Božićna mačka

Pesma govori o čuvenoj islandskoj legendi, prema kojoj postoji ogromno čudovište u obliku mačke koje jede decu koja je dobiju novo odelo za Božić. Malo zvući čudno da se kažnjavaju oni koji ne dobijaju ništa, ali to je zbog toga što na Islandu postoji tradicija da se deci koja pomažu u ćetvi, koja prethodi Božiću, daje na poklon nova odeća.

Kurir.rs/Listverse.com

Foto: EPA/Robert Ghement

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! SREĆNA NOVA GODINA!! SVE JE SPREMNO ZA NAJLUĐU NOĆ!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja