PRVI KONKRETAN POTEZ MADRIDA POSLE KATALONSKIH IZBORA: Povlače se policijska pojačanja upućena pre referenduma
Foto: EPA

pošteno

PRVI KONKRETAN POTEZ MADRIDA POSLE KATALONSKIH IZBORA: Povlače se policijska pojačanja upućena pre referenduma

Planeta -

Pojačanje policije upućeno u Kataloniju od 1. oktobra povodom zabranjenog referenduma o njenom samoopredeljenju, počelo je u utorak da odlazi iz tog regiona, rešeno je za AFP u Ministarstvu unutrašnjih poslova Španije.

Policija i civilna garda, poslate krajem septembra da bi ojačale snage u tom regionu, "povućiće se postepeno, do subote, 30. decembra", izjavio je u utorak za AFP portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da je taj proces "počeo danas". Taj portparol nije otkrio koliko je policajaca i drugih angažovano.

List El Pais je ta pojačanja procenio na 10.000 ljudi. Na dan zabranjenog referenduma, slike policijskog nasilja tokom zaplene glasačkih kutija i zatvaranja biračkih mesta obišle su svet i omogućile separatistima da osude "represiju" Madrida. Po podacima iz rečima bolnica, tog dana su povređene 92 osobe, ali su secesionističke vlasti tada objavile da je gotovo 900 ljudi dobilo "neophodnu medicinsku pomoć".

Predstavnik centralne vlade u regionu, Enrik Milo, izvinio se nedelju dana kasnije. Katalonija ima svoje nezavisne policijske snage - "Mosos d'Eskuadra", te u tom regionu španska policija i Civilna garda imaju marginalnu ulogu.

Katalonija je pod direktnom upravom centralne vlade od 27. oktobra, kada je regionalni parlament izglasao jednostrano proglašenje nezavisnosti. Centralna vlada je odgovorila smenjivanje regionalne izvršne vlasti, raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem vanrednih regionalnih izbora 21. decembra.

Na tim izborima prošlog četvrtka, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost ponovo s u osvojile apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu i sada rade na formiranje vlade.

Madrid je uveravao da će njegovo starateljstvo nas Katalonijom biti ukinuto kada novi katalonski parlament proglasi novu regionalnu izvršnu vlast.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track