(VIDEO) EKSPLOZIJA NA NAJVEĆEM NAFTOVODU U LIBIJI NAPRAVILA HAOS U SVETU: Cene sirove nafte neviđeno skočile!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

NAJSKUPLJE U POSLEDNJE 2 i PO GODINE

(VIDEO) EKSPLOZIJA NA NAJVEĆEM NAFTOVODU U LIBIJI NAPRAVILA HAOS U SVETU: Cene sirove nafte neviđeno skočile!

Planeta -

Naoružane osobe digle su danas u vazduh naftovod do luke Es Sider, a zbog toga su skočile cene sirove nafte u svetu.

Sirova nafta je tokom dana dostigla najvišu cenu od sredine 2015. godine, čemu je, pored vesti o eksploziji u Libiji, doprinelo i dobrovoljno smanjenje proizvodnje zemalja OPEK.

Nafta tipa "brent", koja je međunarodni etalon za cenu sirove nafte, skočila je u Njujorku za 1,79 dolara, na 66,83 dolara po barelu.

Libijska državna naftna kompanija NOC saopštila je da je, zbog eksplozije, dotok nafte smanjen za 70.000 do 100.000 barela dnevno. U saopštenju piše da se ne zna uzrok eksplozije.

Vojni izvori, međutim, kažu da su napadači u dvoje kola stigli na lokaciju pored mesta Marada, oko 150 kilometara južno od Es Sidera, i postavili eksploziv na naftovod.

Borci Islamske države su prisutni u toj oblasti od kako su ih vladine snage isterale iz njihovog uporišta u Sirtu, pre godinu dana, navodi Rojters.

Slike velikog stuba dima kruže društvenim medijima. Šteta se još procenjuje, navode u kompaniji NOC.

Za održavanje naftovoda zadužena je kompanija Vaha (Waha), ogranak NOC-a, u kojoj kapital imaju i Heš Corp, Marathon Oil Corp i Conoco Phillips.

Vaha ispumpava 260.000 barela dnevno.

Libijski zvaničnici navode da je proizvodnja nafte u toj zemlji oko milion barela dnevno, ali tačne brojke nisu raspoložive, zbog unutrašnjih sukoba u Libiji.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track