Najnovije vesti

STIŽE NOVO LEDENO DOBA: Za 20 godina Velikoj Britanije kiša će biti najmanji problem!
Foto: AP/Ilustracija

NAUČNICI UPOZORAVAJU

STIŽE NOVO LEDENO DOBA: Za 20 godina Velikoj Britanije kiša će biti najmanji problem!

Planeta

Velikoj Britaniji za dve decenije preti ledeno doba, a reka Temza će potpuno da se zamrzne,.pokazalo je istraživanje Univerziteta u Velikoj Britaniji i Rusiji.

Matematički model Sunčeve magnetne aktivnosti pretpostavlja da bi temperatura mogla počela da opada od 2021. godine, a da bi do 2030. mogli da se klizaju na Temzi.

Tim istraživača predvođen profesorkom matematike Valentinom Zarkovom sa Univerziteta Nortumbrija je na osnovu radova kolega iz Moskve predvideo kretanje dva magnetna talasa koje stvara Sunce.

Na osnovu dobijenih rezultata, naučnici pretpostavljaju da će doći do naglog opadanja intenziteta magnetnih talasa u tri solarna ciklusa s početkom 2021. godine, u trajanju od 30 godina.

Zarkova navodi da se ovaj model sa 97 posto poklapa sa prethodnim malim ledenim dobima koja su zahvatila ovu oblast. Međutim, ona upozorava da njihovo istraživanje ne može da se koristi kao dokaz da će do toga i doći, a kao jedan od razloga navodi se globalno zagrevanje.

" Nadam se da globalno zagrevanje neće sprečiti nastanak malog ledenog doba, jer bi to značilo da je čovečanstvo dobilo šansu da za 30 godina reši problem zagađenosti“, ističe profesorka.

Ona upozorava da bi takvo stanje moglo da traje sve dok se ponovo ne aktiviraju magnetni talasi 2050. godine.

" Do tada moramo pripremiti sve na Zemlji za sledeću solarnu aktivnost", dodaje Zarkova.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Praktično: Spasite kuću od smrzavanja!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...